Izvor: http://www.slavkoperovic.wordpress.com

nisMnogi su u CG preobraženi u Kafkine bube – pitam se da li to vide ujutro u ogledalu. Kad ustanu. I pođu na “posao” da tamo “zarade” neku “platu”. Koja nerijetko i kasni. Da li je čovjek sa imenom i prezimenom (ili makar brojem) u CG više uopšte ČOVJEK ili BUBA? Da li je paraliza strahom od odmazde i kazne od strane vlasti ubila identitete ljudi? O narodu je na ovom mjestu sve već rečeno, to je beslovesni plebs koji ne mari nizašta. Sem za “platu”, “penziju” i “socijalno”. Narod je u najvećem fukara u CG. Ili je narod obična rulja koja jede, pije i puši kad ima para. Jer taj narod je listom bijeda u CG. Može biti uzročno-posljedično. Ali ne mora. A pojedinci, duboko nesretni, se kreću između tog “naroda”, kao sjenke. I ako puste glas, taj zvuk prekrije dreka “plemena”. Ili “emancipovanih” plemenskih medija. Potpuno svejedno.

Ko je kriv u CG što je ovo ovako? Krivi su svi, i oni što su krenuli pa pali, i oni što su vukli unazad, i oni što su se gurkali sa “pobjednicima”… A zašto su krivi svi? Zato što ovo glupo pleme ne prašta. I zato što je kolektivna nesvijest u CG crna rupa u koju tonu i pamet, i znanje, i kukavičluk, i junaštvo. I istorija i geografija. A i jezik, maternji ili koji god, sa vjerom tvrdom. Pravoslavnom, ili kojom god. Samo “biznis” ne tone. Ali su zalihe na isteku. Kultura preživljavanja je na nivou glodara, valjda narod podsvjesno uči od nižih vrsta. A kakva navika, takva i “nauka” crnogorska.

Prosto rečeno: vlada ništavilo. A o ništavilu se ne može raspravljati. Besmisleno je. Treba graditi stvari od početka. A za taj trud treba MNOGO ljudi i mnogo čiste, pozitivne energije. I jednog i drugog je PREMALO.