Izvor: Mina

lizameklejnRaspodjela funkcija u radnim tijelima Skupštine obično je stvar političke kulture, ali je važnije da crnogorska vlast i opozicija pokažu volju za parlamentom koji ispunjava zakonodavnu i nadzornu funkciji, ocijenila je direktorka Nacionalnog demokratskog instituta Liza Meklejn.

Ona je podsjetila da nije neuobičajeno da mjesta predsjedavajućih odbora budu podijeljena proporcionalno u skladu sa zastupljenošću partija u parlamentu.

Navodeći da takvi principi obično nijesu sadržani u aktima koji regulišu rad parlamenta, Meklejn je “Vijestima” kazala da se podjela funkcija u Skupštini bazira na kulturi koja naglašava parlament kao instituciju gdje partije rade zajedno.

Ona je navela da takav princip funkcioniše u većini zemalja parlamentarne demokratije, istučući da je u pitanju ustanovljena praksa zasnovana na džentlmenskom dogovoru.

Što se Crne Gore tiče, kazala je Meklejn, ne bih pominjala konkretan broj odbora kojima bi trebalo da predsjedava predstavnik opozicije.

“Postoje preporuke značajnih institucija, a praksa u većini zemalja je rezultat demokratske kulture koja kombinuje interese javnosti sa političkim, s tim da ovi poslednji nemaju primat u odnosu na prethodne”, rekla je ona.

Crnogorske opozicione stranke zatražile su da dobiju mjesta predsjednika u četiri odbora – za finasije i budžei i za ljudska prava, što im je pripadalo u prošlom sazivu parlamenta, te za bezbjednost i odbranu i za politički sistem i upravu.

Advertisements