Izvor: E-novine

radulovicSlobodan Radulović, odbegli direktor “C marketa” i vođa stečajne mafije, dobio je crnogorski pasoš, navodno prema svom poreklu.

Prema saznanjima MUP-a Srbije, Radulović, za kojim je raspisana Interpolova poternica, povremeno boravi u Crnoj Gori. Ukoliko bi ga i uhapsila crnogorska policija, on ne bi bio izručen Srbiji jer ga, kao državljanina Crne Gore, štiti Ustav ove države.

Ne zna se tačno kako i kada je Radulović dobio državljanstvo, ali prema navodima crnogorske policije imao je osnovu jer je rođen u Herceg Novom. Inače Radulović je pobegao iz Srbije u aprilu 2006, mesec i po dana pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore.

Ministar policije Crne Gore Jusuf Kalamperović kazao je da se „lični podaci ne otkrivaju” i da ne može da kaže da li je i kada Radulović dobio državljanstvo ove zemlje. ”Podatak da li neko ima državljanstvo Crne Gore je tajna, to je lični podatak koji ne otkrivamo”, kazao je Kalamperović, koji tvrdi da se podaci o Raduloviću verovatno nalaze u opštini Herceg Novi.

Ukoliko bi se utvrdilo da se Radulović nalazi u Crnoj Gori i da ima državljanstvo ove zemlje, ne bi mogao biti izručen Srbiji, jer prema ustavu Crne Gore ne dozvoljava izručenje svojih građana drugim državama, kao ni Ustav Srbije.

Postoji i niz drugih sličnih primera zaštite komšijskih kriminalaca i zločinaca, kao što je bekstvo Branimira Glavaša iz Hrvatske u BiH.

Crnogorsko državljanstvo se deli širokogrudo svoj braći u problemima raznih sadržaja. Državljanstvo je dobio i Dragan Džajić, kome se sudi u Srbiji kao članu fudbalske mafije, ali i bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, koji je na Tajlandu osuđen zbog korupcije.

Advertisements