Izvor: Nacional

pukanicBeogradska policija je uhitila Milenka Kuzmanovića, jednog od bliskih suradnika nedavno uhićenog Joce Amsterdama. Njega se sada sumnjiči da je sudjelovao u ubojstvu Ive Pukanića, prenosi srpski B92.

Kuzmanović bi do kraja dana trebao biti priveden dežurnom istražnom sucu. Njega se prema navodima srpskog medija tereti da je iz Srbije u Hrvatsku donio eksploziv, koji je korišten u atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića ispred zgrade NCL Media Grupe.

Kuzmanović, koji je već bio priveden zbog sumnje u umiješanost u spomenuta ubojstva, sada je osumnjičen i da je prema planu trebao omogućiti bijeg Robertu i Luki Mataniću. Podsjetimo, on je nakon 55 dana provedenih u hrvatskom pritvoru pušten jer tijekom tadašnje istrage nisu pronađeni dokazi u njegovu upletenost u atentat. Međutim, izgleda da su nakon nedavnog uhićenja Joce Amsterdama istražne i pravosudne vlasti u Hrvatskoj i Srbiji došle do novih saznanja.

Ovim je uhićenjem jasno da su okolnosti koje su dovele do uhićenja Joce Amsterdama uvjetovale još veći napredak u istrazi oko ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Kao i u slučaju Joce Amsterdama i sada je prema svemu sudeći u uhićenju Kuzmanovića bio ključan iskaz tajnog svjedoka pokajnika, koji je u zamjenu za zaštitu od srbijanskog podzemlja i Jocićevog dohvata, odlučio prokazati sve pojedince koji su uključeni u atentat.

Naime, Nacional je još prije Jocićevog uhićenja pisao kako je upravo ovaj tajnoviti pokajnik pred istražnim sucem otkrio posve novi detalj u istrazi, odnosno ulogu 25-godišnjeg Milenka Kuzmanovića. Ispričao je da je Kuzmanović bio čovjek koji je u pripremi atentata bio podređen Slobodanu Đuroviću. Ispričao je i to da je Kuzmanović u više navrata radi kontrole priprema za atentat boravio u Zagrebu, te da je ondje čak obilazio i dvorište u Vlaškoj 40 u Zagrebu, gdje se nalazi zgrada poslovnog sjedišta NCL Media Grupe. Milenko Kuzmanović uhićen je istoga dana kad i ostali uhićeni osumnjičenici za atentat, i to također na benzinskoj postaji u Spačvi.

Kuzmanović se ondje pojavio nešto kasnije od ostalih, a u Hrvatsku čak nije bio ušao na isti granični prijelaz kao i Slobodan Đurović. Isprva se sumnjalo da su Đurović i Kuzmanović bili umiješani samo u pomaganje u bijegu izvršiteljima atentata. Te su optužbe poslije izmijenjene, jer je Matanić dao iskaz protiv Đurovića, a 25-godišnji Kuzmanović zvani Kojot pušten je iz pritvora zbog nedostatka dokaza, unatoč činjenici da su postojale ozbiljne indicije da se Kuzmanović toga dana išao naći s ovim poznanicima, a u namjeri da kompletira svoju ulogu u planu atentata, nakon što je prije toga prebacio ubojiti eksploziv preko granice. On je u pritvoru proveo 55 dana – od 29. listopada do 24. prosinca 2008. Od prvog dana svoga uhićenja Kuzmanović će ponavljati uvijek istu priču koja ga je toga dana dovela do benzinske crpke: prilično šupalj alibi po kojem se on trebao sastati s Matanićem da mu preda papire od njegovog odvjetnika, pošto ovaj zbog kriminalne prošlosti nije imao dozvolu ulaska u Srbiju. Također je tvrdio da Đurovića do tada nije poznavao.

Nakon što je pušten, Kuzmanović se u srpskim medijima poprilično okuražio, te je u nekoliko navrata najavljivao da će tužiti Republiku Hrvatsku zbog pretrpljene štete. “Proveo sam u zatvoru skoro dva mjeseca bez ikakvih dokaza. Hrvatska policija me označila kao vozača koji je trebao omogućiti bijeg Roberta Matanića, osumnjičenog za ovo dvostruko ubojstvo. Moj jedini grijeh je bio što već nekoliko godina poznajem Roberta. Tog 29. listopada prošle godine, kada sam uhićen na benzinskoj postaji nedaleko od granice Hrvatske sa Srbijom, trebao sam Mataniću predati punomoć njegovog odvjetnika u Beogradu, jer mu je bio zabranjen ulazak u našu zemlju”, kazao je nedugo nakon puštanja iz pritvora Kuzmanović.

Uhićenje Milenka Kuzmanovića dolazi tri dana nakon što je Specijalni sud u Beogradu za još dva mjeseca produljio pritvor Sretenu Jociću, osumnjičenom za organiziranje ubojstva hrvatskog novinara Ive Pukanića. Njemu je pritvor produžen zbog težine kaznenog djela i visine zakonom zaprijećene kazne, kojom se za to djelo predviđa od 30 do 40 godina zatvora. On je uhićen potkraj travnja u vili u elitnom beogradskom naselju Dedinju, koju je iznajmio od obitelji bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Advertisements