Izvor: Monitor

luksicO Igoru Lukšiću, ministru finansija i potpredsjedniku vlade već dugo se govori kao o prestolonasljedniku. Počelo je 2006. kada je Milo Đukanović, kao, napustio politiku i namjeravao da za predsjednika vlade postavi Lukšića. Ostalim vrhovima DPS-a ideja se nije dopala, ispilio se Šturanović. Kad se za vladu koju ovih mjeseci smišlja mandatar Đukanović samokandidovao Svetozar Marović, priča o Lukšiću ponovo je uhvatila zamah. Pored Marovića u vladi, Lukšić nikako ne bi mogao biti prvi do njega. Ima i nastavak: čim spasi Crnu Goru od ekonomske krize, Đukanović bi, navodno, vladu prepustio Lukšiću, a cijela stvar bi bila podržana i njegovim napredovanjem u partiji. Trenutno je samo jedan od 16 članova Predsjedništva DPS-a.

“Lukšić je operativan i potpuno lojalan Đukanoviću. Ni jedno ni drugo ne bi se moglo reći za Marovića”, odgovor je jednog od sagovornika Monitora na pitanje zašto premijer gaji naklonost prema najmlađem ministru. Upravo bi mladost mogla biti još jedna stvar koja preporučuje Lukšića. On ne nosi hipoteku devedesetih – kad je Đukanović s društvom osvajao vlast, završavao je malu maturu.

Na različitim mjestima može se čuti da favorizovanje Lukšića ide uz teoriju da do promjena u Crnoj Gori može doći samo tako što će se DPS promijeniti iznutra. Na pronalaženje zdravih snaga u DPS-u, kažu, blagonaklono se gleda i sa pojedinih važnih evropskih mjesta.

Lukšića bije glas pristojnog čovjeka. ,,Ovdje su političari koji ne vrijeđaju pravo čudo”, kaže jedan od naših sagovornika uz napomenu da je Lukšić, ipak, dio mašinerije. Spreman je da ponovi vladajuću mantru kako se sa temom korupcije pretjeruje: ,,Ne vjerujem da je u Crnoj Gori drugačije od bilo koje druge zemlje u regionu ili Evropi.”

Neki od opozicionara kažu da je Lukšić već ,,pokupio” neke od Đukanovićevih manira. Krajem prošle godine, na tvrdnju da ga čeka budžetski deficit odgovorio je da će jedini deficit biti u glasovima opozicije. Nije jedini.

Iako, dakle, za naše prilike, fini, Lukšić je znao da, kad je trebalo, stane na branik lika i djela. Kad je u parlamentu opozicija pitala zašto Đukanović još nije tužio Nacional, zbog tekstova o njegovoj umiješanosti u šverc cigareta, Lukšić je, u svojstvu portparola DPS-a, odgovorio kako se ,,sada razmatra da li će predsjednik podnijeti privatnu tužbu ili će se pisanje ovog nedjeljnika podvesti pod krivično djelo ‘napad na šefa strane države”, što bi rezultiralo angažovanjem državnog tužioca Hrvatske.

U jeku afere S.Č., tadašnji savjetnik predsjednika vlade za odnose s javnošću izjavio je da je svjedočenje moldavske državljanke S.Č. netačno i da se ,,sada postavlja pitanje ko je konstruktor afere trgovine ljudima”. Ana Vuković, istražni sudija u tom postupku pozvala je Lukšića da, ako su njegove tvrdnje zasnovane na ličnim saznanjima, kao svjedok iznese sve što mu je poznato i ,,imenuje lica koja su montirala istragu”. Advokat Dragan Prelević optužio je Lukšića da je povrijedio princip nezavisnosti sudstva ii pozvao ga ,,da javno i na nedvosmislen način povuče svoju izjavu i posebno da objasni otkud mu podaci iz tajnog sudskog postupka”.

Lukšićevo upravljanje finansijama u Crnoj Gori obilježava pristajanje. Ministar je svakako znao da prošlogodišnji višak novca u državnoj kasi ne treba da ode na javnu potrošnju pred izbore, ali je – pristao. Ne treba biti veliki ekonomista da bi se shvatilo: ako novcem od rasprodaje svega iz svačega, koju od milja zovemo ,,direktne strane investicije” povećate plate u zdravstvu i prosvjeti, kad prodaja opadne, pojaviće se rupa u budžetu. Rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna je najavljen, naravno, uz obrazloženje da je riječ o posljedicama globalne ekonomske krize.

Ni u kom slučaju nije do nas. ,,MMF jeste procijenio da će Crna Gora biti u recesiji naredne dvije godine, ali je to procjena koja nije do kraja zasnovana na podacima iz Crne Gore, već je MMF zaključke izvukao iz opšteg stanja ekonomije u Evropi i regionu”, ocijenio je Lukšić.

Tokom ministrovanja Lukšić je pokazao i socijalnu osjetljivost po mjeri premijera Đukanovića. Uvedene su, na primjer, niže stope poreza za usluge u marinama, odbijen prijedlog Pokreta za promjene da se smanje porezi na neke od osnovnih životnih namirnica i uvede nulta stopa poreza na odjeću i obuću namjenjenu djeci do sedam godina, na dječju hranu i higijenske potrepštine za djecu. U horu je DPS objašnjavao kako je PZP glup i kako djeca, pošto prohodaju, jedu isto što i odrasli. Ministar je istakao kako bi Crna Gora mogla biti jedno od najkonkurentnijih mjesta za razvoj nautičkog turizma. Ima preče od prečega.

Kruna Lukšićeve karijere zasad je, ipak, obezbjeđivanje 44 miliona eura za miran san Prvog brata. Počelo je u oktobru kada je vlada usvojila predlog zakona o podršci bankarskom sektoru. ,,Ove se mjere donose iz preventivnih razloga, a ne zato što ima neke realne potrebe za tim, jer su sve naše banke u prilično solidnoj poziciji”, rekao je ministar finansija. Dva mjeseca kasnije ispostavilo se da Prva banka premijerovog brata i nije baš solidna, te joj je vlada pozajmila 44 miliona eura. Profesor Milenko Popović ocijenio je nedavno da je to bio bezočan upad u državne rezerve i da je u Prvu banku trebalo ući sa ,,revizorima i inspektorima”, a ne sa državnim novcem.

Advertisements