Izvor: Mina

gmAmerički proizvođač automobila Dženeral /General/ Motors (GM) u ponedjeljak će zatražiti programirani stečaj i prodati većinu svoje imovine novoj kompaniji.

Blumberg njuz /Bloomberg News/ prenosi da će to biti najveći stečaj američke industrijske kompanije i treći najveći u istoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poslije Limen bradersa /Lehman Brothers/ i Vorldkoma /Worldcom/.

GM, koji je do prošle godine bio najveći proizvođač automobila na svijetu, pokušava da restrukturira svoj dug i ugovore o radu.

Američko Ministarstvo finansija i GM postigli su u četvrtak dogovor sa pojedinim najvećim vlasnicoma obveznica kompanije, koji će ublažiti put te firme kroz stečaj.

GM razmatra prodaju svoje imovine novoj kompaniji kroz stečaj, a konsultanti vlasnika obveznica, koji predstavljaju 20 odsto ukupno izdanog duga od 27,2 milijardi USD, podržavaju uslove plana.

Ministarstvo finansija traži da se neodređeni postotak vlasnika obveznica dogovori po tim uslovima tokom dana, saopšteno je iz GM-a, prenosi Banka magazin.

“Potrebna je saglasnost različitih vrsta kreditora da bi GM mogao izaći iz stečaja u kraćem roku”, ocijenio je predjsednik kompanije Ign-Džons rejtings /Egan-Jones Ratings/, Šon Ign /Sean Egan/.

Saglasnost je, kako je dodao, neophodna, jer ako neki kreditori ne prihvate plan oni mogu blokirati stečaj u narednih 2,5 godina.

Vlasnicima obveznica je bilo ranije ponuđeno udio od deset odsto u reorganiziranoj kompaniji.

Planom za stečaj predviđeno je da Ministarstvo finansija dobije 72,5 odsto kapitala GM-a, dok će 17,5 odsto pripasti zdravstvenom fondu.

Vlasnicima obveznica će biti garantovano da će dobiti dodatnih 15 odsto kapitala nove kompanije, ako podrže ubrzan proces prodaje sličan onom koji se trenutno sprovodi za konkurentu kompaniju Krajsler /Chrysler/, prenosi Reuters.

Advertisements