Izvor: Blic

amfilohijeMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da integracija Crne Gore u Evropsku uniju ima smisla samo ako se Evropa vrati Bogu, prenosi mitropolijsko glasilo “Svetigorapres”.

Mitropolit je u crkvi Svetog Spasa, u Toploj kod Herceg Novog, kazao da Evropa ne počiva na hrišćanskim vrednostima.

“Integrisati se u Evropu, koja je sve više Evropa bez Boga, Evropa protiv Boga, čiji ustav izbegava da zapiše da se ona temelji na hrišćanskim  vrednostima, to znači gubiti svoj kompas, svoj mir duhovni, svoj smisao, znači odreći se svega onoga na čemu je sagrađeno sve što jesmo i što imamo kroz našu istoriju”, poručio je Amfilohije nakon službe povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg.

Amfilohije, koji zamenjuje srpskog patrijarha Pavla, koji se duže od godinu i po dana nalazi na lečenju na VMA u Beogradu, ocenio je da bez vere u Boga nema budućnosti u svetu.

“Ako ulaskom u Evropu izgubimo osećanje za živo prisustvo božje u svakidašnjem životu, u našim ljudskim delima, onda ni sami sebi ne trebamo, onda nam ne treba ni Evropa. Onda ćemo ličiti na slepce koji padaju u istu jamu“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Advertisements