Izvor: Vijesti

ivanovicVeoma poštovani predsjedniče Obama.

Više me razloga natjeralo da Vam pišem. Prvo, potičem iz male zemlje a jedan od problema koji porađa klaustrofobični prostor je kompleks veličine. Moji sunarodnici su, kroz vjekove, uvijek voljeli da opšte sa važnim svjetskim adresama čime su sebi stvarali privid važnosti i značaja. Crnogorci su nekada pisali Carigradu, potom Beču, onda Kremlju, na kraju Beogradu. Sličan osjećaj je i mene ponio da u Vama lično i u funkciji koju obnašate prepoznam važnu svjetsku adresu od čijih stavova umnogome zavisi sudbina demokratije u mnogim djelovima svijeta. Pa i ovom koji se zove Balkan.

Drugi razlog je što želim svoje obraćanje učiniti javnim. Dakle, uvaženi Predsjedniče, ništa preko e-maila, ništa sms-om, ne bih ni da se srijećemo na tradicionalnom doručku i razgovaramo u četiri oka. Shvatite me. Želim da sve bude transparentno kako me naš premijer ili – kako on voli da ga zovu – “gazda”, ne bi optužio za špijunažu i izdaju zemlje. Nadam se da Vam je Vaš diplomatski predstavnik u Crnoj Gori već raportirao da predsjednik Vlade svaku kritiku koja dođe na račun njegove politike doživljava kao napad na državu. Po onoj, dobro poznatoj fomuli francuskog kralja i apsolutiste Luja XIV: “Država to sam ja”.

Treći razlog što Vam pišem je nada koju su Vaša pobjeda i prvih 100 dana na vlasti posijali svijetom da će se Amerika vratiti temeljnim principima na kojima je sazdana, a to su principi slobode i demokratije. Vi ste gospodine Predsjedniče poslali poruku planeti da neki novi Sadam, Osama ili Slobodan neće i ne može, pod bilo kakvim uslovima, biti partner Amerike, “faktor mira i stabilnosti”. Ne mogu autokrate i tirani koji su učestvovali u podstrekavanju i egzekuciji zločina, koji krše elementarna ljudska prava i koji ismijavaja sve demokratske standarde, biti ljudi od povjerenja, koji zadivljuju Ameriku.

Četvrti razlog mog javljanja leži u nevjerici da je Evropska unija kadra da nešto korisno uradi za našu demokratiju. Kada pogledate tih 27 zemlaja, od kojih su mnoge zarobljene nacionalnim granicama i interesima, onda je teško očekivati da se one oko bilo kog temeljnog pitanja saglase. A da to ne bude na štetu principa. Posebno se takva saglasnost ne može očekivati oko tako nevažnog pitanja kao što je vladavina prava u jednoj maloj zemlji od 650 hiljada stanovnika. Ono što gledamo u Crnoj Gori liči na sve samo ne na jedinstvenu politiku. Jedni aplaudiraju našem prmijeru koji uz pomoć tajnih službi, kriminalnih grupa i korupcije vlada već 20 godina, drugi okreću glavu i ćute, paze svoja posla kako kažu, dok samo mali broj, par EU članica insistira na rješavanju brojnih probleme sa kojima se suočava naše društvo.

Dakle, veoma poštovani predsjedniče Obama. Da pojednostavim stvari i da Vam ne oduzimam vrijeme. Sve demokratske snage u Crnoj Gori, koje su nakon ratova, zločina i kriminala u proteklih dvije decenije ostale u ubjedljivoj manjini smatraju da sloboda i demokratija nemaju cijenu. I da nema “višeg interesa” koji može biti izgovor da se bilo kom lokalnom autokrati dozvoli da unutar svoje zemlje, ma koliko ona mala i geostrateški nevažna bila, omogući da radi šta hoće i gazi osnovna načela pravde i demokratije. Siguran sam uvaženi gospodine Predsjedniče, da dijelite stav kako neki pozitivni potezi na reginalnom planu, kao što su podrška cjelovitosti Bosne ili prizanje nezavisnosti Kosova, ne mogu biti razlog da se žmuri pred korupcijom, vezama sa kriminalnim grupama, pred progonom neistomišljenika, urušavanjem institucija, ismijavanjem pravne države, i tako dalje, što su sve karakteristike našeg vođe i njegove politike, konstatovane u brojnim međunarodnim dokumentima, od izvještaja Evropske komisije i Savjeta Evrope do onih koje stižu od renomiranih nevladinih organizacija.
Veoma uvaženi predsjedniče Obama. Vi ste završili Harvard, idete u operu, čitate knjige, govorite jezike. Vi ćete me, uvaženi Predsjedniče, zato lako razumjeti. Najveći naš problem je što naš premijer ne razumije jezik demokratije. Naime, izborna volja ne daje legitimitet niti jednom pobjedniku da krši zakon, urušava pravni poredak i progoni ljude. Najveći svjetski diktatori su se pozivali na volju naroda. Na žalost i ovaj naš tumači i sprovodi izbornu volju baš na taj način. Jedan od Vaših uzora Samjuel Adams, koji je sa Linkolnom i Džefersonom stvarao kult američke demokratije i slobode često je znao da ponovi kako je “patriotizam utočište za hulje”. Prevedeno na aktuelni crnogorski trenutak to znači sljedeće: nosioci moći koji pljačkaju društvenu imovinu, devastiraju našu bogatu i čarobno lijepu okolinu, koji žigošu kritičare, optužuju one koji upozoravaju na njihova nedjela za izdaju zemlje.To se zove zamjena teza. Ali ne banalna. Zbog te zamjene teza u Crnoj Gori, uz podršku važnih međunarodnih adresa, raste i nakon dvije decenije nesmjenjivosti, cvjeta jedan u suštini bahati i antidemokratski režim. Crna Gora je postala utočište za brojne sumnjive ličnosti sa raznih potjernica i optužnica ali i ne baš prijatno mjesto za dokazane pobornike demokratskih principa i otvorenog društva.

Veoma uvaženi predsedniče Obama, imao bih još dosta toga da Vam predočim. Ali, ne želim da se miješam u posao Vašeg diplomatskog predstavnika u Podgorici. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da Vam se obratim uz nadu da moj premijer neće u ovome naći nikakavu lošu namjeru a kamoli želju da naudim našoj mladoj demokratiji.

S najboljim željama

Advertisements