Izvor: Mina

protestiUnija slobodnih sindikata pozvaće crnogorske radnike na solidarne proteste, ukoliko nadležni organi nastave da hapse zaposlene i njihove sindikalne predstavnike, kao što je to bio slučaj na protestnoj šetnji koju je organizovao sindikalni odbor Kombinata aluminijuma.

Predstavnici USS-a saopštili su da su se državni organi u Crnoj Gori odlučili da hapse radnike i njihove sindikalne lidere, umjesto da se iskreno založe za rješavanje krize u KAP-u.

»Policija hapsi radnike jer su se usudili da se hrabro bore za osnovno ljudsko i civilizacijsko pravo – na rad i zaradu. Hapse ih jer više ne pristaju da budu dekor iza metalnih torova, koji odgovorni jedva i da primjećuju«, navodi se u saopštenju USS.

Pripadnici crnogorske policije prekinuli su u srijedu protestnu šetnju zaposlenih u KAP-u, zatraživši od radnika da sa ulice pređu na trotoar, što su oni odbili. Zaposleni u KAP-u od ponedjeljka organizuju protestnu šetnju od Sahat kule do zgrade Vlade, tražeći isplatu aprilske zarade i rješavanje konačnog statusa fabrike.

Policija je, nakon više od dva sata prepirke, privela na informativni razgovor u podgorički Centar bezbjednosti nekoliko radnika KAP-a, među kojima i sindikalne vođe. Privedeni radnici pušteni su oko 23 sata.

Sindikalni lideri i radničke organizacije KAP-a kažnjeni su novčanim kaznama od
ukupno 12,5 hiljada EUR, zbog remećenja javnog reda i mira tokom protestne šetnje u srijedu.

Predstavnici USS-a smatraju da je ometanje saobraćaja loš izgovor za neodgovorne postupke, koji su zaposlene u KAP-u doveli do prosjačakog štapa.

»U Crnoj Gori ima još preduzeća i radnika koji su u sličnoj ili goroj situaciji. Da li će i njih hapsiti zbog, recimo, gaženja cvijeća?«, pitali su iz USS-a.

Oni su poručili da će i dalje pažljivo pratiti i pomagati proteste zaposlenih, koji traže da rade i za to budu plaćeni, svjesni činjenice da su danas na redu radnici KAP-a, a sjutra neko drugi.

Advertisements