Izvor: Blic

milosevicFinansijska istraga za oduzimanje imovine stečene kriminalom pokrenuta je i protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića, koji se sumnjiče da su predvodili organizovanu kriminalnu grupu švercera cigareta od 1996. do 2001, saznaje „Blic”.

– Zakon propisuje za koja dela može da se povede finansijska istraga i svi koji se terete za ta dela, bez izuzetaka, naći će se pod istragom. Finansijska istraga vodi se protiv onih koji su predstavljali vrh piramide organizovanog kriminala, ali i protiv osoba čija imena nisu poznata javnosti. Na svima njima će biti da dokažu poreklo imovine. Za sada je istraga pokrenuta protiv 280 osoba u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Požarevcu i Smederevu. Očekujemo da će u prvim istragama biti oduzeta imovina u vrednosti od oko 50 miliona evra – kaže tužilac Radovanović.

Supruga i sin Slobodna Miloševića osumnjičeni su za šverc cigareta od 1996. do 2001, čime su ostvarili nelegalnu zaradu od više desetina miliona tadašnjih nemačkih maraka. U dosadašnjoj istrazi, prema tvrdnjama policije, ustanovljeno je da je Marko Milošević ušao u posao zahvaljujući Vladimiru Kovačeviću Trefu, osnivaču preduzeća „Tref rentakar”. Prijateljstvo Kovačevića i Miloševića zasnivalo se na Markovom hobiju – auto-trkama. Kovačević je uveo Marka u svoj trkački tim, a ovaj mu se odužio time što mu je preko majke omogućio da švercuje cigarete. Cigarete su švercovane tako što su u međugraničnoj zoni predstavljane kao neka duga roba koja treba da se preveze kroz Srbiju. U svim slučajevima, ključni je bio telefonski poziv Mire Marković na broj Mihalja Kertesa, tadašnjeg direktora Carine.

Veći deo zarade Marka Miloševića, kako veruju istražni organi, još je pre 5. oktobra 2000. prebačen na Kipar.

Od poznate imovine u Srbiji Miloševići imaju vilu na Dedinju u Tolstojevoj ulici. U Požarevcu imaju porodičnu kuću, a Marko Milošević je imao nekoliko radnji u Beogradu i Požarevcu, kao i diskoteku „Madona”. Pod sudskim sporom između države i naslednika Slobodana Miloševića je dedinjska vila „Mir”, koju su Miloševići navodno otkupili za smešno malu sumu.

Na udaru tog zakona prvi se našao Milorad Ulemek Legija. On bi već u ponedeljak, 1. juna, mogao da ostane bez svoje vile u beogradskom naselju Cerak. Naime, kako „Blic” saznaje, Specijalni sud će tog dana doneti rešenje o zahtevu tužilaštva da se nekadašnjem komandantu JSO oduzme vila od 150 kvadrata u Ulici Ilije Stojadinovića.

Ulemek je na prvom ročištu 23. aprila pred sudijom Milimirom Lukićem tvrdio da je vilu dobio od bivšeg načelnika DB Jovice Stanišića, kao i da o tome postoji ugovor.

– Ja taj ugovor nemam, ali on postoji u BIA – tvrdio je tada Ulemek. Zbog njegove tvrdnje, sudija Lukić odmah je naložio proveru Ulemekovog radnog dosijea. U dokumentima BIA, dokument koji bi potvrdio Ulemekovu tvrdnju, međutim nije nađen.

– Postoji Legijin zahtev iz 1999. godine da mu se izda potvrda o stalnom radnom odnosu radi podizanja kredita, ali BIA nema podatke da li je taj kredit i dobio. Nijedan drugi dokument ne postoji – kaže za „Blic” izvor blizak istrazi. Tužilaštvo, inače, zahtev za oduzimanje Ulemekove vile zasniva na sumnji da je tu kuću kupio novcem od otkupa otetog Vuka Bajruševića.

Pod istragom se nalazi, kako saznajemo, i Sreten Jocić – Joca Amsterdam, kome je Specijalni sud juče produžio pritvor za još dva meseca, u kome se našao zbog sumnje da je organizovao ubistvo vlasnika zagrebačkog lista „Nacional” Ive Pukanića 23. oktobra.

DUVANSKA MAFIJA (istražni postupak)
Otrivena su tri grupe, čije su vođe Stanko Subotić Cane, Mirjana Marković, Marko Milošević i Bojana Bajrušević i Siniša Stojičić.
Terete se da su u vreme vladavine Slobodana Miloševića nelegalno uvozili cigarete u Srbiju, koje su kasnije prodavane na crnom tržištu.
Švercom su od 1996. do 2001, oštetili budžet Srbije za više miliona evra.

DRUMSKA MAFIJA (suđenje u toku)
Organizatori: Zoran Nedeljković (ubio se u ćeliji 11. jula 2006), Milan Jovetić, Živojin Đorđević i Goran Stojanović.
Optužene su 53 osobe koje se terete da su falsifikovanjem kartica za naplatu putarine uzimali deo novca.
Prisvojili su 527 miliona dinara, a JP „Putevi Srbije” oštetili za više od 6,5 miliona evra.

STEČAJNA MAFIJA (suđenje u toku)
Organizatori: Goran Kljajević, Miko Brašnjović, Nemanja Jolović, Jelica Živković, Sekula Pjevčević, Slobodan Radulović.
Na optužnici se nalazi 35 osoba, koje se terete za 105 krivičnih dela.
Državu, kroz stečajne postupke oštetili za više od 50 miliona evra.

PROSVETNA MAFIJA (suđenje u toku)
Organozatori: Sveta Purić i Dragana Petrović
Optuženo 89 osoba, među kojima su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika.

ĐUBRETARSKA MAFIJA (istražni postupak)
Organizatori: Dragan Ignjatović i Milan Kuzmanov.
Optužnica je podignuta protiv 34 osobe zbog zločinačkog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja, „pranja” novca i utaje poreza. Stekli imovinsku korist od 374.261.355 dinara.
CARINSKA MAFIJA (suđenje u toku)
Organizatori: Velibor Luković i Faruk Kadrić
Na optužnici 28 osoba zbog korupcije na carini, primanja mita, zloupotrebe položaja i krijumčarenja akcizne robe.
Pričinjena šteta od više desetina miliona evra.

VOJNA MAFIJA
Organizator: Goran Mojović
Dvadest dve osobe sumnjiče se za falsifikovanje dokumentacije na osnovu kojih su nezakonito dodeljivani stanovi i invalidske penzije.
Mojoviću do sada nađeno sedam stanova u Beogradu.

NAFTNA MAFIJA (suđenje u toku)
Organizatori: Miša Stojanović i Aleksandros Manasis.
Zahtev za sprovođenje istrage pokrenut je protiv 25 osoba zbog sumnje da su organizovano falsifikovali dokumenta o uvozu nafte.
Državni budžet oštetili su za deset miliona evra.

Advertisements