Izvor: Mina

kocaPokret za promjene poručio je danas da neće dozvoliti parlamentarnoj većini da ucjenjuje crnogorsku opoziciju i vodi njenu kadrovsku politiku. Navodi se da su skupštinske zakone i druge akte dužni da poštuju svi građani, a posebno poslanici, bez obzira dali im se sviđaju ili ne.

„Svako drugo ponašanje je izraz nepoštovanja Skupštine, i odraz autokratske logike kojoj su strana elementarna načela u funkcionisanju pravne države“, kazao je portparol Koča Pavlović.

On je reagovao na izjavu funkcionera Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića da je za njega neprihvatljivo da lider PZP-a Nebojša Medojević bude predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije.

Pavlović je kazao da je odlukom o osnivanju NSEI-a jasno definisano da se na njegovom čelu nalazi predstavnik opozicije, i ona se o tom personalnom rješenju već dogovorila.

„Svako osporavanje prava opoziciji da sama odluči o onome što joj po odlukama Skupštine pripada predstavlja grubo kršenje tog skupštinskog akta, dovodi do unižavanja Parlamenta, i usmjereno je u pravcu sprječavanja funkcionisanja NSEI-a, od čijeg rada u dobroj mjeri zavisi dinamika približavanja Crne Gore statusu punopravnog člana Evropske unije“, kazao je on.

Pavlović smatra da decenijama parlamentarna većina selektivno primjenjuje u Skupštini donijete zakone i odluke, samo onda kada joj to odgovara i na način i u mjeri koja joj omogućava da očuva apsolutnu partijsku kontrolu nad svim dešavanjima.

„Zato je neselektivna, puna i dosljednja primjena svih zakona jedan od ključnih zadataka koje pred nas postavljaju naši evropski partneri na našem putu evro-integracija“, kaže se u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.

PZP će insistirati na očuvanju digniteta Skupštine i nespornog legitimiteta svih akata koje je u demokratskoj proceduri usvojila, pa i Odluke o osnivanju NSEI.

„Nećemo dozvoliti parlamentarnoj većini da ucjenjuje crnogorsku opoziciju i prigrabi pravo vođenja kadrovske politike unutar opozicionih redova. PZP očekuje da će to biti biti jedinstveni stav svih opozicionih činilaca“, kazao je Pavlović.

On je ocijenio da je pred DPS-om dug put učenja demokratije i privikavanja na evropske standarde.

„Evropski prijatelji nas stalno upozoravaju da je jedan od prioriteta Crne Gore da osnaži poziciju Parlamenta, a pravi put za to jeste da svi, a prvenstveno parlamentarna većina, dosljedno poštuju u njemu donijete odluke i dogovore, pa čak i one koji „žuljaju“ skupštinsku većinu“, rekao je Pavlović.

Advertisements