Izvor: Vijesti

woodTrojica osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u Upravi šuma Radoš Šućur (61), Iso Kalač (49) i Miloš Rosić (51) pušteni su juče iz pritvora u kome su se nalazili od hapšenja. Apelacioni sud im je naime, postupajući po žalbi njihovih advokata, Stanka Jelića, Nuša Kalača i Miodraga Golubovića, ukinuo pritvor, čime je preinačio odluku bjelopoljskog Višeg suda od 12. maja o produženju pritvora.

Viši sud je juče naredbu drugostepene instance procesuirao prema istražnom zatvoru gdje su se osumnjičeni nalazili, pa su oni tokom popodneva pušteni na slobodu. Advokat Jelić je juče potvrdio “Vijestima” da je njegov klijent pušten iz Istražnog zatvora.

Tokom istrage, istražni sudija Višeg suda Milorad J. Smolović saslušao je sedam svjedoka među kojima i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutina Simovića, što je specijalni tužilac i tražio u zahtjevu za pokretanje istrage. Kako saznajemo, obavljeno je i finansijsko vještačenje koje je povjereno profesoru Lakiću Grdiniću, te će spisi predmeta najvjerovatnije biti procesuirani specijalnom tužiocu radi preduzimanja daljih radnji.

Advokat Golubović rekao je „Vijestima“ da “uopšte nijesu ni postojali razlozi da se osumnjičenima određuje pritvor”.

“Vijesti” saznaju da je i sudija Smolović bio riješen da ih po okočanju istrage pusti da se brane sa slodode, ali je nakon protivljenja tužilaštva, vijeće Višeg suda odlučilo drugačije.

Iso Kalač juče je, prema informacijama “Vijesti”, otišao kući iz bjelopoljske bolnice, gdje je bio posljednjih nedjelju dana zbog zdravstvenih problema, Golubović je ponovio da trojica osumnjičenih u Upravi šuma imaju status sa posebnom odgovornošću i ovlašćenjima i da su stambeni krediti dijeljeni po zakonu i pravilniku.

Zahtjevom za sprovođenje istrage Šućur, Kalač i Rosić se sumnjiče da su dodjelom stambenih kredita oštetili Upravu za šume za 233.000 eura. U zahtjevu piše da od decembra 2005. do sredine 2006. godine nijesu poštovali kriterijume o rješavanju stambenih potreba državnih službenika i namještenika, kao ni pravilnik Direkcije za šume o tome.