Izvor: RTS

iconEpiskop raško-prizrenski Artemije razrešio je danas dužnosti upravnika Duhovno-rehabilitacionog centra za bolesti zavisnosti Crna reka, Branislava Peranovića. Protiv njega biće pokrenut crkveno-sudski postupak zbog primene nedopustivih metoda kažnjavanja nad štićenicima centra.

Upravnik Duhovnog-rehabilitacionog centra za bolesti zavisnosti Crna reka, Branislav Peranović rezrešen je dužnosti odlukom episkopa raško-prizrenskog Artemija.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, episkop Artemije je naveo da je za novog upravnika imenovan dosadašnji pomoćnik, jerej Dejan Jakovljević.

Vladika Artemije je poručio da će centar ubuduće raditi “u skladu sa hrišćanskim principima na slavu Božiju, a na dobro i korist našeg napaćenog i mnogostradalnog naroda, posebno onih kojima je Centar poslednja nada i utočište”.

“Ukoliko bi se i u buduće, pored naše opomene, primenjivala sila i fizičko kažnjavanje štićenika, bili bismo prinuđeni da zabranimo rad ovoga kampa”, istakao je vladika.

“Donoseći ovakvu odluku, rukovodili smo se osećanjima i potrebom mnogih roditelja koji su nam upućivali molbe i pismeno i telefonom da Centar ne zatvaramo, jer im je to jedina nada da će njihova deca sa puta propasti biti vraćena na put normalnog života”, objasnio je episkop Artemije.

U tom cilju, kako je rekao, “obraćamo se i nadležnim državnim organima, kod kojih je Centar i registrovan, da nastave istragu povodom nemilih zbivanja u Centru, i da protiv krivaca primene odgovarajuće zakonske mere”.

“O nedopustivim i neprimerenim metodima, batinama i povređivanjima štićenika koji su korišćeni u rehabilitacionom centru Crna reka i koji su “delovali šokantno i uznemirijuće i na nas kao i na širu javnost, saznali smo poslednjih par  dana iz štampanih i elektronskih medija”, naglasio je vladika u saopštenju.

Advertisements