Izvor: BBC

gmAmeričkom automobilskom gigantu nije preostalo ništa drugo osim da proglasi bankrotstvo, ocenjuju analitičari. Upravni odbor kompanije je saopštio da će se sastati kako bi utvrdio naredne poteze.

Mnogi zaposleni u kompaniji nadali su se uspehu pregovora sa kreditorima, kako bi sačuvali radna mesta. Dogovor kreditora sa kompanijom pre 1. juna mogao je da spreči da ta GM propadne.

Nemačka vlada u sredu uveče održava sastanak na kojem bi trebalo da bude odlučeno kojoj će od četiri kompanije zainteresovane za kupovinu evropskih fabrika GM-a , Opel i Voksol, ponuditi kreditnu garanciju.

Iako Dženeral motors u tom procesu ima poslednju reč, smatra se da će vladina odluka, po svemu sudeći, biti presudna.

Naime, Opelovo glavno sedište je u Nemačkoj, a u toj zemlji je zaposlena i gotovo polovina od ukupno 54 hiljade evropskih radnika kompanije.

Vlada Angele Merkel je rešena da izbegne veliki broj otpuštanja i to će joj, kako se procenjuje, biti glavni kriterijum pri odlučivanju o tome koju zainteresovanu kompaniju će podražti.

Za evropski ogranak GM-a interes su iskazali italijanski Fijat, kanadska Magna, belgijska kompanija RHJ i kineski BAIC (Pekinška auto-industrijska korporacija).

Portparol britanskog ministra za biznis i investicije u sredu je izjavio da su svi zainteresovani kupci obećali da će, ako kupe Dženeral motors, proizvodnja Voksalovih modela u fabrici u Velikoj Britaniji biti nastavljena.

Dženeral motors je među najteže pogođenim kompanijama usled slabe prodaje vozila tokom svetske ekonomske krize.

Kompanija je od američke vlade već dobila ogromnu novčanu pomoć, kako bi se sprečilo da bankrotira.

Advertisements