Izvor: Mina

foto-00005sRadnici podgoričkog Kombinata aluminijuma, koji su ranije privedeni sudiji za prekršaje zbog guranja sa policajcima, pušteni su na slobodu, nakon čega je današnji protest završen.

Predstavnici Sindikata KAP-a novu protestnu šetnju od Sahat kule do zgrade Vlade najavili su za sjutra u 16 sati. Predsjednik Sindikata Kovačnice, Radosav Petrović, kazao je da je sramota što je policija uhapsila dva radnika KAP-a, koji su zajedno sa nekoliko stotina kolega protestovali zbog kašnjenja aprilske plate i neizvjesnosti radnih mjesta u fabrici.

»Sramota je da su gladni radnici najvećeg kombinata u regionu danas zatočeni, mučeni i maltretirani od svoje vlasti«, rekao je Petrović na protestu ispred zgrade Vlade.

On je kazao da će se radnici KAP-a obratiti članovima diplomatskih predstavništava stranih zemalja u Crnoj Gori, da bi ih upoznali sa problemima najvećeg crnogorskog kolektiva i zaposlenih u njemu. Radnici KAP-a krenuli su oko 16 sati od Sahat kule u protestnu šetnju prema zgradi Vlade, ali ih je policija sačekala ispred Poslovnog centra Nikić i zatražila od njih da sa ulice pređu na trotoar, što su radnici odbili.

Službenici policije su, nakon kraće prepirke, priveli dvije osobe, a predsjednik Sindikata KAP-a, Zoran Milošević, kazao je da se radnici neće skloniti sa ulice dok se ne vrate njihove kolege koje je policija privela. Nakon dva sata, radnici su pod pratnjom policije trotoarom nastavili prema Vladi, gdje su čekali da im se uhapšene kolege pridruže.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, kazao je da je policija od početka okupljanja kod Sahat kule primijenila silu na radnike koji traže zarađene plate.

»Neka vidi Crna Gora da se zakon primjenjuje samo na radničku klasu i obične građane. Za sve godine mukotrpnog rada u KAP-u dobili smo policiju koja nas tjera da idemo trotoarom, kao da smo krenuli u šetnju«, rekao je Krivokapić.

On je pozvao državu da zakon primijeni na vlasnike KAP-a i osudio privođenje radnika.

»Ovo treba da bude lekcija svima u Crnoj Gori kako će proći oni koji misle svojom glavom i planiraju da jasno izraze svoje nezadovoljstvo. Hvala Vladi Crne Gore što na nama pokazuju kako se sprovodi zakon«, rekao je Krivokapić.

Neposredno poslije završetka protestnog skupa ispred zgrade Vlade, policija je privela predsjednika Sindikata pogona Prerada, Miodraga Pavićevića.

Zaposleni u KAP-u drugi dan organizuju protestnu šetnju tražeći isplatu aprilske plate i rješavanje konačnog statusa fabrike.

Oni su namjeravali da od Sahat kule krenu preko mosta braće Zlatičanin, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, do zgrade crnogorske Vlade, gdje bi ostali do 18 sati, ali je skup završen sat i po nakon toga.

Radnici KAP-a ispred Vlade protestuju od 12. maja.

Advertisements