Izvor: Deutsche Welle

medojevicAktuelni crnogorski premijer i mandatar za sastav nove Vlade Milo Đukanović najavio je da će dve godine biti premijer. Za svog naslednika na čelu Vlade i svoje DPS već priprema Igora Lukšića, koji je sada vicepremijer.

Đukanovićevi planovi čine se logičnim: on je već 25 godina u visokoj politici i prirodno je da oseća umor i zasićenje. Odlaganje povlačenja za dve godine takođe je očekivano: do tada bi sve trebalo biti pripremljeno, i u Vladi i u partiji, za projektovanog naslednika.

Ništa manje značajno je izlaženje iz teške krize „Prve banke“, u kojoj je crnogorski premijer akcionar, a koju kontroliše njegov brat Aco. Lider opozicionog „Pokreta za promjene“ Nebojša Medojević je za Dojče vele rekao da će do istinskih promena u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista doći tek nakon katarze u toj stranci.

„Pitanje je da li će to biti u unutrašnjim sukobima ili podelama unutar DPS-a. Mislim da ovakav DPS, zajedno sa tom parazitskom strukturom oko sebe, jedino može da vodi Đukanović, koji uz sebe ima i bezbednosne strukture i neke čvrste veze sa ljudima iz organizovanog kriminala. Tako da će Lukšić imati šanse tek kada dođe do te katarze unutar DPS-a i ako uspe da formira svoju lobističku strukturu.“

Prema mišljenju političkog analitičara Nede Sindik, Đukanović će još dugo uticati na politička kretanja u Crnoj Gori.

„Da li će on biti na vlasti ili neće biti na vlasti, da li će participirati u politici javno ili neće, to za mene nije pitanje. Za mene je pitanje da li će on zaista napustiti politiku ili neće. Ja verujem da neće. Ja verujem da dok je živ i dok živi u Crnoj Gori, on će na ovaj ili onaj način pokušavati da utiče na politiku. Ako ne pripadnošću svojoj političkoj partiji ili političkim angažmanom, onda svojim novcem i odnosima koje je uspostavio tokom svog premijerskog, predsedničkog ili kog već vremena.“

Analitičari u Podgorici smatraju da će do 2011. godine Crna Gora biti članica NATO-a, što će, verovatno, biti poslednji veliki zajednički projekat Zapada i Đukanovića.

Advertisements