Izvor: Business.HR

viennaUzbunu u Austriji i istočnoeuropskim državama u kojima su austrijske banke najviše izložene da bi se bankarski sustav lančanom reakcijom mogao raspasti izazvao je zaposlenik MMF-a upisavši krive brojke koje su postale temelj za pogrešno izvješće MMF-a, saznaje Nacional.

Zbog ozbiljne pogreške, koja je za posljedicu imala krivi izračun o izloženosti austrijskih banaka u istočnoj Europi austrijskom ministru financija Josefu Pröllu ispričao se osobno čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn, tvrdi Nacional.

Iako je MMF u travnju “izračunao” da je plasman austrijskih banaka u istočnoj Europi dosegao 70 posto austrijskog BDP-a, taj podatak se pokazao netočnim, a potvrdile su se izjave austrijskog ministra financija da su procjene prenapuhane, kao i reakcije vodećih bankara da austrijske banke nisu ugrožene na istoku ništa više nego da su ulagali na bilo kojem drugom tržištu.

Za podatke MMF-a uhvatio se i američki nobelovac Paul Krugman najavljujući bankrot Austrije kakav je pogodio Island te produljenje globalne recesije gotovo identično onome 1931. kada je propast austrijskih banaka “pomogla” Veliku depresiju.

Osim austrijske greške, koja je izazvala negativne reakcije ulagača u Austriji, ali i istočnoj Europi, pa i u Hrvatskoj, koja se spominjala kao jedna od ugroženijih država, MMF je analizirajući podatke ustanovio da njihove analize i drugih zemalja imaju ozbiljne greške.

Tako je Češkoj pogrešno izračunato da joj je dug porastao na 2,3 puta iznosa deviznih rezervi, dok u stvarnosti devizne rezerve 20 posto nadmašuju dug. Pogrešno su navedena sredstva potrebna za refinanciranje vanjskog duga u Bugarskoj, Mađarskoj, Litvi i Poljskoj, dok su za Čile smanjena.

MMF se osramotio i kada je svojedobno krivo izračunao cijenu sanacije bankarskog sustava te ju je proglasio 70 milijardi  funta skupljom od realne.

Advertisements