Izvor: Business.HR

dolNajviši kineski dužnosnici već neko vrijeme šalju jasna upozorenja američkim Federalnim rezervama zbog Fedove direktne kupnje američkih državnih obveznica, što Kinezima itekako smeta.

“Visoki dužnosnici kineske vlade detaljno su me ispitivali o tome mislimo li ili ne nastaviti kupovati obveznice”, rekao je Wall Street Journalu Richard Fisher, predsjednik regionalnog Feda u Dallasu.

“Kad sam bio u Kini, postavili su mi to pitanje više od stotinu puta. Pitali su me to na ama baš svakom sastanku, samo ih je zanimala naša kupnja američkih obveznica. Činilo se da je to jedina stvar koja zanima one koji su svoje viškove uložili u SAD”, dodao je Fisher.

Fisherov nedavni posjet Dalekom istoku je, prema svemu sudeći, Amerikancima poslužio kao snažan podsjetnik da azijska “konfucijanska” poslovna kultura ne gleda blagonaklono na anglosaksonski princip “tiskanja novca”, što Fedova kupnja državnih obveznica u principu i jest.

Fisher je unutar Feda bio glasan protivnik politike direktne kupnje državnih obveznica, tvrdeći da se tako zamagljuje crta razgraničenja između fiskalne i monetarne politike, te bi moglo kao posljedicu imati praktički neograničeno financiranje nekontrolirane potrošnje u maniri Argentine.

Ipak, u konačnici se složio da je Fed praktički bio prisiljen na takav čin nakon što je postalo jasno da se američki financijski sustav “doslovce raspada”.

Advertisements