Izvor: Banka magazin

iaeaMeđunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorava da je svjetska kriza smanjila ionako nedovoljne investicije u energetiku i obnovljive izvore energije te svijetu prijeti još i energetski šok, objavila je u ponedjeljak IAEA.

Prema najnovijem izvještaju koji je agencija predstavila u ponedjeljak, ulaganja u eksploataciju plina ove će godine biti za 100 milijardi dolara (ili 21 posto) manja nego 2008. godine. Na području ulaganja u obnovljive izvore energije stanje je još gore, budući da se tu očekuje smanjenje ulaganja za 38 posto.

“Još prije izbijanja krize upozoravao sam da su ulaganja u traganja za novim nalazištima nafte i plina iznimno mala. To za budućnost stvara velike probleme sa eksploatacijom tih sirovina”, kazao je glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol.

Prema njegovim riječima, premalo je investicija koje pomažu u borbi protiv globalnog zagrijavanja i koje povećavaju energetsku efikasnost. Zbog toga Birol upozorava na porast cijena energenata, što će katastrofalno pogoditi svjetsko gospodarstvo i zakočit će njeno oživljavanje.

Ekonomski ekspert Birol pozvao je države da izmjene proračunska smanjenja za energetiku te apelirao na proizvođače nafte i plina da povećaju ulaganja.

“Ako to ne učine bit ćemo ozbiljno ugroženi već u periodu od 2012. do 2013. godine”, rekao je Birol.

Advertisements