Izvor: Dan

danSukob pristalica predsjednika i potpredsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i Svetozara Marovića jedan je od ključnih razloga što, iako je od izbora prošlo skoro dva mjeseca, još nije konstituisana nova vlada, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović. Podsjećjući da je odmah nakon izbora najavljivano brzo formiranje Vlade, bez većih kadrovskih promjena, on ukazuje da postoje problemi unutar DPS-a oko ključnih pozicija u izvršnoj vlasti.

– Nastojanje da se uvede mjesto vicepremijera ima protivnika i unutar DPS-a, kako u dijelu povećanja mjesta u Vladi tako i kada je u pitanju personalno rješenje za tu funkciju. To je jedan od ključnih razloga što Vlada nije već formirana – tvrdi Vukadinović.

U DPS-u, dodaje on, postoje određene grupacije i očigledno se ponovo oživljava podjela na pristalice Đukanovića i Marovića.

– U DPS-u postoje pristalice aktuelnog premijera i oni kojima je bliži Marović, veoma uticajan čovjek u toj partiji, iako trenutno nema nikakvu državnu funkciju. Sada se ponovo inicira ta podijeljenost, koja od kada je Marović napustio državne funkcije nije bila toliko izražena – smatra Vukadinović.

Ipak, vjeruje da će u DPS-u, zbog određenih interesa i ostvarenog izbornog rezultata pronaći rješenje, ali će se izgubiti još dragocjenog vremena za sprovođenje neophodnih reformi. Procjenjuje da će ovakvo stanje potrajati još dugo, iako će, najvjerovatnije, ostati najveći dio ministara iz prethodnog sastava Vlade.

Drugi uzrok zastoja u formiranju nove vlade Vukadinović vidi u problemima DPS-a sa koalicionim partnerima. Ističe da je DPS-u do sada bilo lakše sa Socijaldemokratskom partijom, kao jedinim koalicionim partnerom. Sada su se, kako kaže, pojavila dva nova koaliciona partnera i svaki traži svoj dio “kolača” u izvršnoj vlasti.
– Tako na ministarsko mjesto u resoru manjinskih prava pretenduju dvije ili tri grupacije koje su unutar vladajuće koalicije. Ovo povećanje broja zahtjeva za mjestima u Vladi izaziva probleme i nesporazume unutar DPS-a i među koalicionim partnerima. Očigledno da obaveze koje su stvorene prilikom sklapanja koalicije remete proces konstituisanja Vlade – zaključuje Vukadinović.

Preduslovi za konstituisanje nove vlade su da najprije Đukanović upozna Predsjedništvo DPS-a sa svojim viđenjem koncepta i sastava izvršne vlasti, zatim da to verifikuje Glavni odbor, kako bi se sa konačnom ponudom izašlo pred koalicione partnere. Sjednice partijskih organa DPS-a još nijesu zakazane, niti nam je u toj partiji iko mogao tačno saopštiti kada će biti održane.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Džavid Šabović jasno je poručio da su razlozi zbog kojih Vlada nije do sada formirana na strani DPS-a.

– Mislim da se sa time malo kasni, moglo je sve to da ide brže. Trebalo bi ubrzati taj proces. Razlozi za to sigurno nijesu kod nas. To je sve tamo unutar DPS-a. Oni se dogovaraju šta će, kako će i gdje će koga. Kako kaže stara narodna poslovica: “Puno svatova a malo darova” – ocijenio je Šabović.

Što se SDP-a tiče, naglasio je, nikakvih problema nema i njihov stav je poznat. Kako je pojasnio, to znači da SDP treba da zadrži dosadašnje resore i ljude u Vladi.

– Radili su veoma dobro i bilo bi šteta da se mijenjaju. Ti ljudi zaslužuju da im se ponovo ukaže povjerenje. Zavisi od mandatara kad saopšti kako vidi “svoju” vladu. Mi imamo kardove za svaku funkciju i tražićemo one koje nam najviše odgovaraju – istakao je Šabović, priznajući da po pitanju konstituisanja Vlade još nijesu održane ni sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a.

Govoreći o zastoju u konstituisanju nove izvršne vlasti, profesor Filip Kovačević kazao je da “očigledno postoje stvari za koje je odlučeno da je bolje da ih riješi Vlada u ostavci”. Precizirao je da je moguće u pitanju poslovanje KAP-a ili neki od raspisanih tendera.

– Pored toga, izgleda da postoje prepreke na dva fronta. Prvo sa SDP-om, jer još nije jasno u kojoj će mjeri ta partija biti zastupljena u novoj vladi, odnosno koja će ministarstva pokrivati. Ne zna se, pored ostalog, da li će imati potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova. Drugo pitanje je vezano za ulazak Svetozara Marovića. Pitanje je da li je on spreman da se ponovo povuče, jer je ipak javno obznanio svoju želju da bude u Vladi – rekao je Kovačević.

Ovo pitanje, mišljenja je on, tek treba da se riješi, iako vrh DPS-a u javnosti nastoji da minimizira efekte ovog tinjajućeg sukoba interesa.

– Čini mi se da Vlada nastala kao rezultat kompromisa tajkunskih klanova neće imati dovoljnu slobodu djelovanja i širinu vizije da izađe na kraj sa erupcijom krize koja se može očekivati do kraja ljeta – upozorava on.

Nova srpska demokratija pozvala je vladajuću koaliciju da preuzme odgovornost, hitno formira Vladu i krene sa ispunjavanjem predizbornih obećanja. Portparol Nove Jovan Vučurović rekao je da “sukob grupe intereždžija u vrhu DPS-a ne može biti razlog da se čitava Crna Gora drži u blokadi”.

– Socijalni haos, nezaposlenost, otpuštanja radnika, protesti i štrajkovi su crnogorska svakodnevica. Umjesto da se najozbiljnije krene sa rješavanjem tih problema, DPS i njen lider uveseljavaju javnost problemima unutar svoje partije. Problem Crne Gore je DPS kao partija prošlosti, predvođena ljudima bez vizije i želje da riješi probleme građana. Nakon 20 godina vladavine primjetno je da je aktuelni premijer značajno osiromašio svoj vokabular i da mu se pojavljivanja u javnosti uglavnom svode na ostrašćene napade na političke neistomišljenike. Umjesto toga, poručujemo mu da se malo sabere i krene u ispunjavanje predizbornih obećanja – saopštio je on.