Izvor: Mina

snpSocijalističkoj narodnoj partiji (SNP) trebalo bi da pripadne mjesto potpredsjednika crnogorskog parlamenta, dok će se o prvom čovjeku Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) dogovarati Nova srpska demokratija (NOVA) i Pokret za promjene (PZP).

Opozicija se danas, na sastanku o raspodjeli funkcija koje im pripadaju u novom sazivu Skupštine, dogovorila da traži mjesta predsjednika odbora za odbranu i bezbjednost, politički sistem i upravu, budžet i finansije i ljudska prava i slobode.

Ukoliko vladajuća koalicija prihvati zahtjeve opozicije, čelna mjesta odbora za budžet i finansije i ljudska prava i slobode pripašće SNP-u, a preostala dva rasporediće NOVA i PZP.

Predstavnici opozicije su, nakon sastanka, saopštili da će njihov dogovor biti tretiran kao cjelina i biti upućen predsjednicima crnogorskog i evropskog parlamenta.

Opozicione stranke su podsjetile da je i Savjet Evrope ukazao na potrebe poštovanja stranačke zastupljenosti u Skupštini Crne Gore i istakle očekivanje da će vladajuća koalicije ispoštovati tu preporuku SE.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić kazao je da su zahtjevi opozicije u skladu sa preporukama SE, Ustavom Crne Gore i skupštinskim Poslovnikom.

On očekuje da će budući kandidat SNP-a biti izabran za potpredsjednika parlamenta, jer u startu ispunjava sve propisane kriterijume.

“Ukoliko bude nekih dodatnih kriterijuma, prije svega političkih, SNP se neće ostvrtati na njih”, kazao je Milić.

Prema njegovim riječima, čin izbora potpredsjednika Skupštine iz redova SNP-a biće test ozbiljnosti vladajuće koalicije.

“Propisani kriterijumi za potpredsjednika su – da je poslanik, da ga podržava opozicija i ima podršku deset poslanika. Sva ta tri kriterijuma zadovoljava bilo koji kandidat iz poslaničkog kluba SNP-a”, naveo je on.

Upitan da li pitanje odnosa prema državnim simbolima može biti prepreka za izbor potpredsjednika Skupštine iz redova SNP-a, Milić je kazao da to ne bi trebalo da bude problem.

On je podsjetio da je bio izabran za predsjednika NSEI, iako je svima bio poznat njegov stav prema državnim simbolima.

Zamjenik predsjednika NOVE Goran Danilović očekuje da će se ta stranka i PZP bez problema dogovoriti kome će pripasti funkcija predsjednika NSEI.

“U komunikaciji sa PZP očekujem da ćemo brzo postići dogovor o tom pitanju”, naveo je on.

Danilović je ocijenio da će vladajuća koalicija ukoliko ne prihvati predloge opozicije poslati poruku da ne poštuje preporuke SE, Ustav Crne Gore i skupštinski Poslovnik.

Potpredsjednik PZP Branko Radulović istakao je da opozicija današnjim sporazumom pokazala kako može kvalitetno da se dogovara.

“Nadamo se da će vladajuća koalicija imati demokratski kapacitet i dati saglasnost na naše predloge”, kazao je on.

Sastanku, koji je inicirao Milić, prisustvovali su i predstavnici albanskih nacionalnih partija.

Poslovnikom Skupštine Crne Gore predviđeno je da jedno mjesto potpredsjednika pripada opoziciji.

U prošlom sazivu opoziciji je pripalo i mjesto predsjednika Nacionalno savjeta za evropske integracije, kao skupštinskih odbora za budžet i finansije i ljudska prava i slobode.

Advertisements