Izvor: Mina

RadovanBivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da odbaci optužnicu protiv njega, pozivajući se na sporazum sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom.

Karadžić je u podnesku zatražio da Haški tribunal odbaci optužnicu protiv njega zbog nedostatka jurisdikcije, ili da odbije primjenu nadležnosti, kao posljedicu sporazuma sa Holbrukom, prema kojem neće biti krivično gonjen pred ovim sudom, objavila je agencija Srna.

“Karadžić tvrdi da se optužnica ne odnosi na osobu nad kojom Tribunal ima nadležnost po članu jedan Statuta, zato što je taj sporazum sklopljen sa zvaničnikom koji je imao stvarnu i jasnu nadležnost od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i njegovih organa”, navodi se u dokumentu koji je medijima proslijedio Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson.

Kao dodatak podnesku, predat je tekst izjave, na engleskom jeziku, poslate faksom iz kabineta predsjednika, kojom Karadžić pristaje da se od 19. jula 1996. u potpunosti povuče iz javnog života.

Izjavu su potpisali i članovi tadašnjeg rukovodstava Republike Srpske (RS) Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Aleksa Buha, a u svojstvu svjedoka i tadašnji predsjednici Savezne republike Jugoslavije i Srbije, Slobodan Milošević i Milan Milutinović.

Karadžić je aprila 1996. godine potpisao i zasebnu izjavu u kojoj se detaljno opisuju događaji od 18. i 19. jula 1996., kada je Holbruk u Beogradu o njegovoj “političkoj budućnosti” razgovarao sa Miloševićem.

On je naveo da je dio sporazuma ispunio, odnosno da je dao ostavku na funkciju predsjednika RS i lidera Srpske demokratske stranke (SDS), povukao se iz političkog života, te da nije učestvovao na izborima.

Zasebne izajve, koje potvrđuju Karadžićevi navode o sporazumu o imunitetu, u aprilu ove godine su potpisali bivši predsjednik Skupštine Momčilo Krajišnik i bivši ministar inostranih poslova RS Aleksa Buha, koji su 18. jula 1996, prisustvovali sastancima u Beogradu.

Karadžićeva odbrana priložila je i dio povijerljive prepiske američkih diplomata iz Sarajeva.

Advertisements