Izvor: Mina

euKonsultacije o izvještaju Evropske komisije o spremnosti država zapadnog Balkana za viznu liberalizaciju mogle bi potrajati, jer nije izvjesno koliko će članicama Evropske unije (EU) trebati za njegovo razmatranje, ocijenila je crnogorska ambasadorka pri Uniji, Slavica Milačić.

Milačić je kazala da će zajednički sastanak radnih grupa Savjeta za zapadni Balkan i Savjeta EU za unutrašnje poslove i pravosuđe biti održan poslijepodne, kao i da će na njemu prvi put biti predstavljen izvještaj EK o napretku zemalja regiona u procesu vizne liberalizacije.

Mediji su ranije objavili da se u izvještaju EK za Crnu Goru kaže da je “moguće” ukudanje viza za njene državljane.

„Očekuje se da će danas biti više opšta i načelna rasprava i da se iz ovih razloga u ovom trenutku ne može precizirati koliko će trebati vremena državama članicama, odnosno koliko će sastanaka biti održano na raznim nivoima“, rekla je Milačić agenciji MINA.

Ona je objasnila da će EK finalizovati izvještaje i pripremiti predlog za Savjet ministara EU tek nakon završetka konsultacija i dobijanja mišljenja i stavova država članica.

„Tek kada se dobiju mišljenja i stavovi država članica, odnosno potvrde ocjene o napretku koje su ostvarile države, EK će pripremiti predlog za Savjet ministara koji će odlučiti o uključivanju na bijelu šengen listu onih država za koje se potvrdi da su ostvarile napredak i ispunile ulove za ukidanje viza“, navela je Milačić.

Ona je kazala i da je neophodno mišljenje Evropskog paralmenta (EP) da bi Savjet ministara usvojio odluku. „Ono je neophodno, iako nije obavezujuće“.

„S obzirom na predstojeće izbore za EP i vrijeme koje je potrebno da se konstiutuišu njegovi nadležni odbori, onda se čini da je kraj oktobra ili početak novembra realna dinamika za formalno-pravno usvajanje odluke Savjeta EU“, zaključila je Milačić.

Advertisements