Izvor: Mina

sloSlovenija je, kao mala otvorena ekonomija, teško pogođena globalnom ekonomskom krizom, ocijenio je Međunarodni monetarni fond. U godišnjoj procjeni stanja slovenačke privrede, MMF navodi da će slovenačka privreda ove godine imati negativnu stopu rasta od 2,7 odsto, a da će u narednoj ponovo uspostaviti rast, po stopi od 1,4 odsto.

Negativan rast prije svega je, prema ocjeni MMF-a, posljedica pada izvoza zbog ekonomske krize u euro-zoni i strožijih uslova kreditiranja.

U izveštaju se navodi da su trgovina, proizvodnja i investicije u Sloveniji drastično smanjeni, dok su nezaposlenost i javni dug porasli.

Nezaposlenost će ove godine, prema procjenama MMF-a, vjerovatno dostići 6,2 odsto ukupne radne snage, u poređenju sa 4,4 odsto u prošloj godini, prije nego što padne na 6,1 odsto naredne.

Inflacija u Sloveniji iznosiće 0,5 odsto ove godine i 1,5 odsto naredne. MMF procenjuje i da će budžetski deficit dostići 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

MMF preporučuje Sloveniji da preduzme široke ekonomske reforme, uključujući promjenu penzionog sistema, povećanje broja godina potrebnih za odlazak u penziju i smanjenje odnosa penzija i plata.

Advertisements