Izvor: Seebiz

buffbillNeki od najbogatijih ljudi SAD-a sastali su se u tajnosti da bi razgovarali o tome kako da svoje bogatstvo upotrijebe na koristan način za smanjenje rasta svjetskog stanovništva i popravljanje zdravstva i obrazovanja, piše danas Sunday Times.

Fondacija Mellisse i Billa Gatesa, osnivača Microsofta, daje dvije milijarde dolara godišnje u dobrotvorne svrhe. Sastanak je sazvao Gates u kući britanskog nobelovca, biokemičara sir Paula Nursea. Među pozvanima su bili David Rockefeller Junior, George Soros, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i medijski moguli Ted Turner i Oprah Winfrey.

Informacija o ovom sastanku je procurila slučajno, tek nakon što je održan, prenosi Times. Iako su svi sudionici poznati filantropi koji populaririziraju svoje humanitarne akcije ovog puta nisu željeli izlaziti u javnost sa svojim planovima.

Učesnici sastanka su se izgleda složili da je rješavanje problema prenaseljenosti planete prioritet, jer on predstavlja najveću „ekološku, socijalnu i industrijsku prijetnju”, te da je izuzetno važno uložiti u obrazovanje i zdravstvo u zemljama Trećeg svijeta, preneo je jedan gost, prenosi BBC.

Isti izvor navodi da ovi milijarderi žele razmotriti moguća rješenja nezavisno od vlada, „koje nisu u stanju spriječiti katastrofu koja prijeti”, ali da nisu željeli da ovo dospije u javnost kako ne bi bili optuženi da su alternativna svjetska vlada, prenosi Sunday Times.

Advertisements