Izvor: Mina

eurosItalijanska kompanija A2A kupiće oko 17 odsto akcija koje privatizacioni fondovi posjeduju u crnogorskoj Elektroprivredi (EPCG) uplatom novca na eskrou /escrow/ račun u Hipo alpe adria banci. Vijesti pišu da će Italijani skoro 140 miliona EUR, koliko je vrijedna transakcija, uplatiti na prelazni račun, dok ne dobiju potvrdu da su postali vlasnici akcija.

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) podnijela je zahtjev da se transakcija obavi u jedan dan, kao i da novac bude na prelaznom računu koji nije dostupan ni kupcu ni prodavcu, dok Centralna depozitarna agencija ne izda potvrdu o vlasništvu.

U KHOV-u su podsjetili da je na crnogorskim berzama ranije obavljeno nekoliko većih transakcija po istoj proceduri.

Prilikom kupovine akcija posrednik na berzi trebalo bi da bude Monte adria broker diler, dok će prodavce, prema pisanju lista, zastupati Podgorički i CG broker.

Italijanska kompanija A2A i grčki konzorcijum, koji čine kompanije Pablik pauer korporejšn /Public Power Corporation Corp/ (PPC) i Goldenenerdži /GoldenEnergy One/, zatražili su novo produženje roka za dostavljenje ponuda na tender za dokapitalizaciju i prodaju dijela akcija EPCG.

Rok za dostavljanje ponuda već je produžen za 30 dana do 1. juna, kada će proći četiri mjeseca od objavljivanja međunarodnog tendera.

Tendersku dokumentaciju su, pored A2A i grčkog konzorcijuma, otkupili i italijanski Edison, ruski Inter rao, Elektroprivreda Srbije i norveški NTE.

Advertisements