Izvor: Blic

palmŽiri 62. Filmskog festivala u Kanu dodelio je “Zlatnu palmu” filmu austrijskog reditelja Mihaela Hanekea “Bela traka”, saopšteno je večeras na svečanoj dodeli nagrada u sali “Limijer” u festivalskoj palati u Kanu na francuskoj Azurnoj obali.

Za najbolju glumicu izabrana je Francuskinja Šarlot Genzburg za ulogu u filmu “Antihrist” Larsa fon Trira, a nagrada za najuspešnijeg glumca pripala je Kristofu Volcu za ulogu u filmu Kventina Tarantina “Neslavna kopilad”.

Filipinski reditelj Brilante Mendosa proglašen je za najboljeg reditelja na 62. filmskom festivalu u Kanu. Gran pri festivala pripao je francuskom reditelju Žaku Odijaru za film “Prorok”.

Film austrijskog reditelja je bio jedan od ovogodišnjih favorita za dobijanje najvišeg priznanja. U ovom crno belom filmu, rađenom u bergmanovskom stilu, prikazan je košmarni mikrokosmos austrijske provincije pred Prvi svetski rat, u kojoj vladaju brutalnost i osveta, kao posledica represivnog obrazovanja, u kome se prepoznaju klice nacističke ideologije. Film se završava objavom rata Srbiji, nakon atentata u Sarajevu, kojim je otvorena nova stranica u istoriji Evrope.

Haneke je već bio nagrađivan na festivalu u Kanu za film “Pijanistkinja” 2001. godine, za koji je dobio Gran pri. Za ulogu u ovom filmu nagrađena je i francuska glumica Izabel Iper, koja je predsednik ovogodišnjeg žirija.