Izvor: Vijesti

stojovicPredsjednik Udruženja društvo “Njegoš” iz General Madariage Vaso Janković uručio je nedavno samostalnom istraživaču crnogorske dijaspore u Latinskoj Americi Gordanu Stojoviću posebnu zlatnu plaketu “Njegoš”.

Stojović je potvrdio “Vijestima” da je tokom svoje posljednje posjete, inače treće po redu, crnogorskih kolonija i potomaka crnogorskih iseljenika u Argentini, dobio zlatnu plaketu.

“Do sada, za mene lično, to je najvrednije priznanje”, kazao je juče Stojović.

On je ispričao da je posjetu Genaral Madariage, grada koji se nalazi oko 300 kilometara južno od Buenos Airesa, doživio ne kao odlazak u nepoznate krajeve, već kao “dolazak kući, među svoje”.

“Pričali smo o Crnoj Gori, svemu što se moglo, a nije se uradilo posljednih deset decenija. Pričali smo i o svemu sto se sad može, a opet se, najvjerovatnije, neće desiti, kao što je kulturna razmjena i pomoć u očuvanju identiteta mladih generacija argentinskih Crnogoraca koje dolaze do fudbala i realnih mogućnosti da nekad neki od tih talenata poput mladog Dragojevića iz Madariage ili već nadaleko poznatog Nikole Pavlovića porijeklom iz Tandila koji već igra u Argentina Juniorsima, ponekad zaigraju u Crnoj Gori ili za Crnu Goru”, ispričao je Stojović, podsjećajući da su mnogi Crnogorci, poput Nikole Vujovića, Miloša Vukasovića, Eduarda Vuletića, Eldora Damjanovića, dr Oskara Ivaniševića i drugih, dali nemjerljiv doprinos, u raznim oblastima, razvoju argentinskog društva.

Stojović je ispričao i da je u Madariagi nedavno otvoren muzej tog grada, u kojem, osim što živi puno Crnogoraca i što je drugi gradonačelnik po redu bio Crnogorac (prvo Huan Knežević, sada je Adrian Mirković), mnogi eksponati predstavljaju crnogorsku kulturu koja je postala nezaobilazan dio argentinske.

“Na rastanku, Petar Pedro Marković, posljednji čovjek iz tih krajeva, rođen u Crnoj Gori, poklonio mi je pršut od skoro 30 kilograma, crnogorski pršut napravljen usred argentinskih pampa po crnogorskoj tehnologiji”, kazao je jedini istraživač crnogorske dijaspore u Latinskoj Americi.

Grad Genaral Madariage osnovan je početkom dvadesetog vijeka i među prvim doseljenicima su bile i brojne crnogorske porodice koje i danas žive u gradu i velikom broju farmi koje se nalaze u njegovoj okolini.

“Dolazili su iz gotovo svih krajeva Crne Gore, ali najvećim djelom iz Crmnice, Riječke Nahije, Njeguša, Ćeklića, Grahova. Opet, mnoge familije našeg porijekla su gašenjem kamenoloma u gradu Tandilu, inače prvom mjestu u Argentini koje su masovnije naselili Crnogorci jos na samom kraju 19. vijeka, takođe u provinciji Buenos Aires, preselile su se u Madariagu kod rodbine i drugih Crnogoraca gdje su se posvetili zemljoradnji”, objašnjava Stojović.

Advertisements