Izvor: Nacional

DT“Zabrinut sam i ogorčen zbog navoda o praćenju zaposlenika naše kompanije. Ako se istragom dokaže istinitost tog slučaja, bezuvjetno očekujem da oni koji su ugrozili privatnost prema međunarodnim i lokalnim standardima za to odgovaraju i snose posljedice. Osjećam istinsko gađenje prema takvim metodama, bez obzira na to jesu li se primjenjivale na menadžerima ili zaposlenicima, ili u krajnjoj konzekvenci, na meni samome. Postoje granice koje se u demokratskom društvu ne smiju prijeći, a među njima je svakako i pravo na zaštitu privatnosti”, kazao je za Jutarnji list predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić, nakon što su mediji otkrili da je Deutsche Telecom špijunirao svoje zaposlenike, među kojima ima i visokopozicioniranih osoba u Hrvatskoj.

Iako je na početku objavljeno da je u hrvatskom slučaju riječ o tri osobe iz HT-a, to su svojim istraživanjem demantirali njemački novinari. Naime, tajni agenti nadzirali su i provjeravali puno više zaposlenika, samo im je iz nekog razloga ovo troje na kraju bilo ‘zanimljivo’: Dva muškarca i jedna žena koju su zvali lažnim imenom Maja. Novinar časopisa Handelsblatt Sonke Iwersen potvrdio je za Jutarnji list da je vidio sporne dosjee s oznakom ‘stroga tajnost’ u kojima je vidljivo kako su jednu od direktorica pratili van poslovnih aktivnosti, bilježili njezine seksualne navike, zajedno s ogromnim brojem fotografija muškaraca s kojima se nalazila. Otkriveno je i kako je u takvom kontekstu praćena i njezina sestra. On je istaknuo da su brojni drugi zaposlenici i njihovi članovi obitelji bili pod špijunskim nadzorom. Kod njih su provjeravani bankovni računi te se utvrđivalo na što troše novac. Kazao je također da na svakom dosjeu pišu i prava imena prisluškivanih.

Svi prikupljeni dokumenti, od kojih je onaj sa jednom od šefica u HT-u napravljen prije 5 godina, nalaze se u odjelu za osiguranje DT-a. Državno odvjetništvo je dobilo ove dokumente te je istraga o nalogodavcima i neposrednim počiniteljima tek zapravo počela. Njemački telekomunikacijski div istražuje pak bivšeg predsjednika Uprave DT-a Kai Uwe Richea i bivšeg predsjednika nadzornog odbora Klausa Zumwinkela, te od njih traže po milijun eura zbog narušenog ugleda tvrtke. Oni naime nisu naručivali špijunažu svojih zaposlenika, no shvativši o čemu je riječ, dopustili su da se to nastavi. Utvrđuju se i informacije da je u svemu sudjelovala njemačka Savezna obavještajna služba (BND).

Advertisements