Izvor: Deutsche Welle

khabU ruskom dalekoistočnom gradu Habarovsku održan je Samit Evropska unija-Rusija. Najvažnija tema bila je snabdevanje energijom, a EU je pokazala spremnost da razmotri ruske predloge. Na kraju sastanka na vrhu u Habarovsku na Dalekom istoku predsedavajući u Evropskoj uniji, češki predsednik Vaclav Klaus je sumirajući postignuto izjavio: „Ovaj sastanak doprineo je jačanju međusobnog poverenja što je važno.“

Dvodnevnim sastankom na vrhu bio je zadovoljan i ruski predsednik Dmitrij Medvedev koji je rekao: „Danas više nema nikakve sumnje u pogledu strateškog karaktera odnosa Rusije i Evropske unije.“

U nedavnoj prošlosti na odnose Evropske unije i Rusije negativno su uticali problemi oko isporuka gasa i sukob na Kavkazu. Tokom razgovora u Habarovsku Medvedev se zalagao za novu povelju o snabdevanju energijom. Ruski predsednik rekao je da se nada da će Evropska unija razmotriti ideju Moskve o novim pravnim osnovama trgovine naftom i gasom.

Evropska unija je zatražila od Rusije i Ukrajine da učine sve kako ne bi ponovo došlo do blokade isporuka kao protekle zime. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso rekao je i da postoji spremnost da se razmotre ruski predlozi, ali samo na osnovu potpisanih ugovora: „Kao što znate, ima više problema na području energije i smatramo da moramo učiniti sve na obe strane kako bi se našlo rešenje kojim svi dobijaju. Energija je nešto što može da nas poveže. Svakako, Evropskoj uniji je potrebna energija iz Rusije, ali mislim da je i Rusiji potreban dobar kupac kao što je Unija“, rekao je Barozo.

Rusija je insistirala i na što skorijem prijemu u Svetsku trgovinsku organizaciju koji se zbog raznih sporova stalno odlaže.

Inače, Medvedev je sastanak na vrhu sazvao u Habarovsku, na granici sa Kinom, i kako bi pokazao koliko je dug put kojim se transportuje energija.

Advertisements