Izvor: Nacional

miledjukanovicSud u talijanskom gradu Bariju odlučio je privremeno odustati od kaznenog procesuiranja crnogorskog premijera Mila Đukanovića zbog sumnji u mafijaško udruživanje radi šverca cigareta, objavila je u četvrtak talijanska agencija Ansa.

Sud je poslušao zahtjev odvjetništva koje je tražilo arhiviranje tog slučaja u onom dijelu koji se tiče Đukanovića i to s obrazloženjem da Milu Đukanovića štiti diplomatski imunitet.

Nacional.hr je iz upućenih talijanskih krugova doznao da to nipošto ne znači da se Đukanović trajno riješio pravnih problema u Italiji. On tih problema neće imati sve dok bude obnašao političke funkcije koje mu donose diplomatski imunitet. Isti talijanski izvori tvrde da će se slučaj protiv Đukanovića pokrenuti istog trenutka kada on jednom napusti politiku, ili bar funkcije koje mu donose diplomatski imunitet.

Đukanovića je talijansko pravosuđe osumnjičilo da je švicarskom državljaninu Francu Della Torreu dopustio uvoz tisuću tona cigareta na mjesec koje su prolazile Crnom Gorom prije nego su dopremane u Italiju krijumčarskim mrežama.

Događaji potječu iz razdoblja između 1994. i 2002., kad je Đukanović bio predsjednik Crne Gore koja je sa Srbijom u to doba tvorila zajedničku državu. On je uvijek odbacivao sve optužbe tvrdeći da su to bili zakoniti poslovi. Ono što je za njega bilo legalan posao, za talijanske istražitelje je mafijaško udruživanje radi šverca cigareta.

Tijekom godina međunarodnih sankcija protiv bivše Jugoslavije, između 1992. i 1999., Crna Gora je gospodarski preživljavala djelomično zahvaljujući krijumčarenju cigareta u razne zemlje EU-a, piše Ansa.

Advertisements