Izvor: RTS

usaAmerički Senat uskratio sredstva za zatvaranje Gvantanama. Senatori odlučili da se 80 miliona dolara predviđenih za zatvaranje vojnog zatvora u Gvantanamu preusmeri za finansiranje intervencija u Avganistanu i Iraku.

Senat Sjedinjenih Američkih Država nije prihvatio zahtev američkog predsednika Baraka Obame da odobri 80 miliona dolara za zatvaranje vojnog zatvora u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi.

Senatori su, sa 90 glasova “za” i 6 “protiv” odlučili da izdvoje tu sumu od ukupno 91,3 milijardi dolara koliko je traženo za finansiranje ratova u Avganistanu i Iraku.

Obaminoj administraciji je takođe onemogućeno da koristi bilo koja sredstva za dovođenje na američko tlo, do 30. septembra, 240 zatvorenika koji se još uvek nalaze u Gvantanamu.

Time je, kako navodi Rojters, nanet udarac američkom predsedniku, koji je najavio da namerava da taj zatvor za osumnjičene za terorizam ukine početkom 2010. godine.

Mnogi senatori, kako iz Republikanske, tako i iz Obamine Demokratske stranke, kritikovali su predloženi zakon zato što predsednik nije objavio nikakav plan o tome šta namerava da uradi sa 240 osumnjičenih za terorizam koji se još nalaze u tom zatvoru.

Demokrate su prvo prihvatile Obamin predlog, ali su zahtevale da se zabrani da zatvorenici iz Gvantanama budu prebačeni na američku teritoriju i blokirali 50 miliona dolara dok nova administracija ne objavi plan za rešavanje pitanja zatvorenika.

Međutim, sada demokratski senatori traže da se iz sume planirane u okviru zakona za finansiranje ratnih operacija izuzme 80 miliona dolara namenjenih za rešavanje tog pitanja.

Republikanski senatori su i ranije to zahtevali, smatrajući da ne treba odobriti nikakve pare dok se ne iznese plan kako će se te pare utrošiti i insistirajući na tome da ni jedan od zatvorenika iz te ustanove na Kubi ne sme da bude prebačen u SAD.

Pored toga, oni navode da se 12 odsto onih ranije oslobođenih iz Gvantanama vratilo na bojna polja. Zato kažu da taj zatvor treba da nastavi da radi sve dok američke vlasti ne predstave plan koji bi sprečio teroriste da se ponovo uključe u sukobe.

Predstavnički dom (donji) američkog Kongresa je prošle sedmice usvojio zakon kojim se odbija Obamin zahtev za finansiranje zatvaranja zatvora u Gvantanamu i koji zabranjuje prebacivanje zatvorenika iz te ustanove u SAD.

Advertisements