Izvor: Mina

medojevicMeđunarodna suverenost nije dovoljna da bi se govorilo o ostvarenju viševjekovnog sna o slobodnoj, demokratskoj, pravnoj državi, Crnoj Gori, ocijenio je lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević.

On je rekao da pripada ljudima koji su se od kraja osamdesetih godina, suprotstavljajući se velikosrpskom nacionalizmu koji je predstavljao Slobodan Milošević, borili za pravo Crne Gore da sama kreira svoj demokratski i razvojni projekat.

Medojević je kazao da nezavisnu Crnu Goru nije mogao da zamisli drugačije osim kao pravnu, demokratsku, slobodnu državu, u kojoj će svi narodi, koji žive u njoj biti ravnopravni.

„Nikad nijesam imao dilemu, da nezavisnost može da dođe, ne samo kao čin glasanja građana, već kao proces demokratizacije države, jačanja njenih institucija i prihvatanje evropskih vrijednosti“, rekao je Medojević.

On je ocijenio da je Crna Gora kao država nastala „nezrelim kompromisom između korumpirane političke elite povezane sa organizovanim kriminalom i dijela crnogorske inteligencije i manjinskih naroda koji su javno priznavali da i sa đavolom treba sklopiti pakt da bi se obnovila crnogorska državnost“.

Medojević smatra da je Crna Gora tranziciju od „nedemokratskog društva napravila u suprotnom smjeru, ne ka slobodnom demokratskom društvu i pravnoj državi, već privatnoj.

„Privatnoj državi u kojoj se briše linija između prljavog i legalnog kapitala, između policije i kriminalaca, u kojoj nestaju linije između morala i nemorala“, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima to je velika kapitalna razlika koja opredjeljuje domete i efekte nezavisnosti

„Nezadovoljan sam stanjem u kome se trenutno nalazi Crna Gora. To nezadovoljsto je sada vidljivije i jasnije crnogorskim građanima nego da smo ostali u zajedničkoj državi sa Srbijom jer bi status opterećivao unutrašnju političku scenu“, kazao je Medojević.

On smatra da crnogorska opozicija, nevladin sektor, nezavisni intelektulaci, poslodavci, sindikati nijesu spremni da smijene režim.

„Izuzev PZP i djelimično NOVE i par časnih pojedinica, skoro da postoji konsenzus u crnogorskoj društvenoj i političkoj eliti da DPS ne treba da bude smijenjen“, smatra Medojević.

Advertisements