Izvor: Mina

lukovacCrna Gora je u svim oblastima demantovala oponente nezavisnosti da kao samostalna država ekonomski ne moze opstati, da će postati lak plijen teritorijalnih aspiracija nekih susjeda i ugroziti regionalnu stabilnost, smatra čelnik bivšeg bloka za nezavisnost Branko Lukovac.

On je ocijenio su tri godine nakon referenduma i života Crne Gore kao nezavisne države u potpunosti opravdale opredjeljenja suverenističkih snaga i izbor većine njenih građana.

»Samostalna Crna Gora je brzo prihvaćena u međunarodnu zajednicu i značajno unaprijedila odnose sa susjedima kao i vaznim činiocima međunarodnih odnosa, ubrzala je put ka integracijama«, rekao je Lukovac.

On je kazao da su, već nakon tri godine, najznačajniji međunarodni faktori saglasni u ocjeni da je Crna Gora pozitivan primjer i činilac mira, stabilnosti i saradnje u regionu.

»Da je Crna Gora imala snage da odluku o nezavisnosti donese još 2000. godine, nakon takozvanog Ustavnog puča (Slobodana) Miloševića, ili poslije izbora 2001., pa i 2002. godine, umjesto ostanka u SRJ i prihvatanja kasnijeg neuspjelog eksperimenta sa državnom zajednicom, već sada bi bila na pragu prijema u evroatlanske integracije, zajedno sa Hrvatskom«, smatra Lukovac.

Advertisements