Izvor: Mina

juznitokIračka vlada odbacila je osam milijardi USD vrijedan dogovor Kurda o snabdijevanju gasovoda Nabuko /Nabucco/ tim energentom, što je veliki korak unazad za projekat kojim je Evropa trebalo da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Protivljenje zvaničnog Bagdada dogovoru o isporuci gasa iz regiona Iraka nastanjenog Kurdima omogućilo je prednost Rusima u trci za izgradnju gasovoda, pošto ta zemlja žuri da izgradi sopstveni gasovod Južni tok, kao alternativu planu zapadne Evrope.

“Nećemo dozvoliti nijednoj strani da izvozi gas iz regiona bez odobrenja centralne vlade i iračkog Ministarstva energetike”, rekao je irački ministar energetike Husein al Šahristani.

Evropska unija (EU), koja uvozom iz Rusije pokriva četvrtinu svojih potreba za gasom, želi da pronađe alternativne snabdjevače tim energentom, budući da je zvanična Moskva posljednjih godina u nekoliko navrata prekidala isporuku gasa usljed spora u vezi s cijenom s tranzitnim zemljama, prvenstveno sa Ukrajinom.

Rusija, najveći svjetski snabdjevač energentima, želi da izgradi sopstveni gasovod da bi zaobišla Ukrajinu i neutralisala buduće probleme kritikovala je Sjedinjenje Američke Države (SAD) i bivše sovjetske države zbog podrške projektu Nabuko.

Ruski projekat izgradnje gasovoda, Južni tok, koji treba da bude pušten u rad do kraja 2015. godine, stekao je prednost u trci sa Nabukom nakon što je 15. maja obezbijedio podršku četiri tranzitne zemlje – Srbije, Italije, Bugarske i Grčke.

Nabuko je imao političku podršku, ali malo gasa kojeg bi mogao da prodaje dok se dva njegova najveća akcionara, austrijski OMV i mađarski MOL, nijesu udružili s firmama Crescent i Danagas iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u cilju obezbjeđenja snabdijevanja gasom iz iračkog dijela Kurdistana.

Irak je, međutim, kritikovao ugovore u sektoru energetike koje je Kurdska regionalna vlada (KRG) sklopila s inostranim energetskim kompanijama, nazivajući ih nezakonitima. KRG tvrdi da su ugovori zakoniti i u skladu s iračkim zakonom.

Pored toga, postoji problem i s obimom rezervi gasa na nalazištima u Kurdistanu, koji su, prema podacima američke vlade, dovoljni za samo nekoliko godina eksploatacije od tri milijarde kubnih stopa dnevno, koliko kompanije uključene u arapsko-evropski konzorcijum žele da proizvode od 2014. godine od kada bi Nabuko trebalo da bude u funkciji.

Advertisements