Izvor: Seebiz

putinderipaskaPredsjednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić je optužio vlasnika KAP-a, kompaniju ruskog oligarha Olega Deripaske, da je uništio to preduzeće. On je rekao da je vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) “nesolidan, nikakav partner” i da je osnovna briga države da sanira štetu i zaštiti radnike.

“Kada se kompanija, pri najvećoj cijeni u istoriji aluminijuma zaduži sa još 250 miliona eura, ne treba biti pametan pa uvidjeti da će i bez krize ući u problem iz kojeg će se teško izvući”, rekao je Krivokapić. Predsednik crnogorskog parlamenta je kazao da je evidentno da će se smanjiti broj radnika u tom kombinatu što je, prema oceni predsednika Skupštine, najbolja varijanta.

Krivokapić ne isključuje mogućnost gašenja KAP-a, ali ocenjuje da takvo rešenje “nije nužno u ovom trenutku”.

“Sada treba sanirati štetu, zaštiti radnike, dati im tranzicioni period da nađu drugi posao. Država je tu da pomogne otvaranjem novih mogućnosti, kojih ima mnogo i to pre svega u poljoprivredi”, kazao je Krivokapić.

Država je opredijelila socijalni program vredan 41 milion evra za KAP, njegove prerađivačke kapcitete i Rudnik boksita. Do sada se za dobrovoljan odlazak iz KAP-a i njegovih prerađivačkih fabrika prijavilo oko hiljadu od 2.700 zaposlenih, a država procjenjuje da posla i dalje ima za oko 1.300 radnika te kompanije.

Advertisements