Izvor: B92

bajdenAmerika ne očekuje da Srbija prizna Kosovo i to neće uticati na razvoj bilateralnih odnosa, poručio je u Beogradu potpredsednik SAD Džozef Bajden.

On je, nakon susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, izjavio da je u ime administracije predsednika SAD Baraka Obame došao u Beograd sa jasnom porukom, da SAD žele da prodube saradnju sa Srbijom i da Vašington snažo podržava članstvo Srbije u EU. Tadić je naveo da je uveren poseta potpredsednika SAD otvara novu etapu u odnosima Srbije i SAD.

“SAD ne očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. To nije preduslov za našu podršku Srbiji da postane deo EU. SAD će nastaviti da insistiraju da Srbi na Kosovu dobiju najveću moguću zaštitu i očekuje od Srbije da na Kosovu sarađuje sa EU i drugim međunarodnim faktorima”, rekao je on.

“Smatramo da mozemo da se složimo u tome da se (o Kosovu) ne slažemo, pod uslovom da imamo razumna očekivanja jedni od drugih”, rekao je Bajden.

Bajden je takođe rekao da očekujuje da Beograd učini sve što je u njegovoj moći da privede pravdi haške optuženike.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle susreta sa potpredsednikom SAD da je njihov razgovor bio veoma “otvoren i produktivan” i izrazio uverenje da će doprineti otvaranju “nove etape u formiranju američke politike prema Srbiji i zapadnom Balkanu”.

Takva politika bi u budućnosti trebalo više nego do sada da uzima u obzir interese Srbije kao centralnog faktora stabilnosti regiona, rekao je Tadić.

“Potpredsednik Bajden i ja smo se složili da je sada prilika da uspostavimo potpuno novi nivo komunikacije između naše dve zemlje. Uveren sam da dijalogom koji je baziran na obostranom uvažavanju možemo mnogo da postignemo”, rekao je Tadić nakon sastanka sa Bajdenom.

Tadić je ponovio stav Srbije da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova kršenje međunarodnog prava, i naglasio da “Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo” i da “to nikada neće učiniti”.

Posle razgovora sa Bajdenom, koji je u Beograd jutros doputovao iz Sarajeva, Tadić je rekao da se Srbija “snažno zalaže za stabilnost čitavog regiona i celovitost svih zemalja članica UN”.

Dodao je da je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, garant teritorijalnog integriteta BiH i da se zalaže za “rešenja koja su isključivo rezultat demokratskog sporazuma sva tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata”.

U obraćanju novinarima posle razgovora s potpredsednikom SAD, Tadić je rekao i da je Bajdenu preneo poziv da predsednik SAD Barak Obama poseti Srbiju.

Bajden je ranije jutros doputovao avionom “er fors 2”, koji su u vazdušnom prostoru Srbije dočekali i dopratili “migovi” srpske vojske. Na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su ga premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar policije Ivica Dačić.

Bajden i Tadić razgovarali su prvo u četiri oka nešto više od jednog sata, posle čega su razgovori nastavljeni sa delegacijom Srbije.

Sa američkim potpredsednikom u Beograd je stigla i petočlana delegacija, u kojoj su, pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon i predstavnici Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i Ministarstva odbrane.

Uprkos visokim merama bezbednosti, saobraćaj u glavnom gradu odvija se relativno normalno o čemu opširnije možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Tokom jučerašnje posete Sarajevu, Bajden je rekao u regon dolazi sa jasnom porukom, a to je da se osnaži dugoročna privrženost SAD Evropi.

Poseta Džozefa Bajdena regionu završava se u Prištini, gde odlazi u četvrtak.

Potpredsednik Bajden je, kako navode diplomatski izvori, prilikom rukovanja sa ministrom spoljnih poslova Srbije ispred Palate Srbija rekao Vuku Jeremiću da mu je drago što ga ponovo vidi i, uz osmeh, primetio da je on taj “što nam pravi toliko problema”.

“Svi momci sa Harvarda su takvi, znam ja takve, imam neke i u Vašingtonu”, citiraju diplomatski izvori reči Bajdena, na šta mu je Jeremić, kako se navodi, uzvratio da je jedino tačno da je sa Harvarda.

Prema istim izvorima, razgovor predsednika Srbije Borisa Tadića i Bajdena trajao je duže nego što je bilo planirano, i to prevashodno zbog Kosova.

Diplomatski izvori prenose da je Tadić bio “veoma tvrd” kada je Kosovo u pitanju i da je ponovio da Srbija ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost, ali da je atmosfera generalno bila pozitivna.

Mediji u Prištini prenose pozive institucija Kosova ali i poznatih javnih ličnosti da svi građani Kosova svečano i dostojanstveno izađu na ulice u četvrtaki dočekaju potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Džozef Bajden će u četvrtak u jutarnjim satima doputovati iz Beograda i na aerodromu u Prištini dočekaće ga zvaničnici Kosova i 50 studenata američke škole na Kosovu, javljaju mediji.

Predviđeno je da se Bajden obrati i poslanicima Skupštine Kosova, posle čega bi trebalo da obiđe manastir Visoki Dečani.

Advertisements