Izvor: Nacional

DT‘Prema riječima osobe D.M. je u Zagrebu poznat kao pijanac i podmitljivi štakor.’ Kao izvor ovih ‘informacija’ navodi se tajna služba BND, a osoba koja je praćena, navodno je šefica jedne podružnice DT-a koja posluje u Hrvatskoj.

Nakon što je njemački list Spiegel prije pola godine objavio kako su Deutsche Telecomu ukradeni privatni podaci polovice njihovih klijenata, izgleda kako je na pomolu još jedan skandal. Druga njemačka tiskovina, časopis Handelsblatt, objavio je priču o tome da su iz središnjice ove tvrtke duže vrijeme naređivana špijuniranja privatnih života zaposlenika diljem svijeta.

Otkriven je i jedan slučaj u Hrvatskoj, a u dokumentu prema navodu rečene novine doslovno stoji: ‘Prema riječima osobe D.M. je u Zagrebu poznat kao pijanac i podmitljivi štakor.’ Kao izvor ovih ‘informacija’ navodi se tajna služba BND, a osoba koja je praćena, navodno je šefica jedne podružnice DT-a koja posluje u Hrvatskoj.

Riječ je navodno o ‘izvješću’ iz 2004. godine, u kojem se u eklatantnoj staljinističkoj maniri zadire u privatnost ove zaposlenice. Naime, opisuje ju se kao osobu jakih seksualnih apetita, te se čak navode i imena njezinih ljubavnika, uz napomenu da je dobra sa starijim muškarcima. No, ni to nije sve. Naime, tamo se spominje i njezina seksualno oslobođena sestra. O ovom i brojnim drugim slučajevima (doduše, nikako pojedince), oglasile su se i glavešine iz DT-a. Sudeći prema njihovom stavu, radi se o nadasve legitimnoj metodi zadiranja u privatnost svojih zaposlenika i špijuniranja njihovih obitelji.

„Naše tvrtke kćeri moraju znati s kim imaju posla”, izjavio je bivši savjetnik za sigurnost u DT-u, otkrivši pritom kako se DT ovakvim metodama koristio i u Makedoniji, Sloveniji i Mađarskoj. Da budu što efikasniji, oni su čak angažirali i Saveznu obavještajnu službu (BND). Ova špijunska institucija za sada nije željela komentirati rečeno izvješće, dok su za isti časopis, neimenovani izvori potvrdili da je istraga u Hrvatskoj bila nadasve plodonosna. Naime, istragom u HT-u navodno je dokazano da se tvrtka nalazi u velikim problemima, barem što se tiče ‘mita i korupcije’

Advertisements