Izvor: Deutsche Welle

beggarU Nemačkoj raste broj siromašnih. Tome je doprinela privredna krize u svetu. Ali ova zemlja nije od juče “podeljena” na siromašne i bogate. Nemačka štampa se danas u najvećoj meri bavi izveštajem o siromaštvu u Nemačkoj.

O najnovijem izveštaju o siromaštvu Špigel onlajn piše: „Zbog privredne krize mogao bi značajno porasti broj siromašnih u Nemačkoj. Prema najnovijem istraživanju zemlja je već sada duboko podeljena na siromašne i imućne. Istraživanje Paritetnog udruženja – za razliku od vladinog izveštaja o siromaštvu – prikazuje situaciju po regionima. Siromašnim se smatra svako ko ima prihod manji od 60 procenata prosečne zarade i prema podacima iz 2007. godine zemlja je podeljena i to ne samo na (siromašni) istok i (bogati) zapad.

Procenat siromašnih u celoj zemlji je 14,3 odsto – ispod proseka su Bavarska, Hesen i Baden Virtemberg sa 11 odsto siromašnih, nešto iznad proseka su siromašne zemlje Rajnland Pfalc, Severna Rajna-Vestfalija, Donja Saksonija, Hamburg i Bremen, dok je sa 20 odsto siromašnih istok Nemačke znatno ispod proseka.

Između pojedinih saveznih zemalja razlike su drastične – u Prednjoj Pomeraniji siromašan je gotovo svaki četvrti stanovnik, u Baden Virtembergu svaki deseti. Razlike su ogromne i unutar pojedinih zemalja – primera radi u Donjoj Saksoniji u regionu Zidhajde siromašnih je 12,4 odsto, u regionu Istočna frizija čak 20,3 građana.

„Nemačkoj preti opasnost ne samo socijalnog, nego i regionalnog rascepa“, kaže jedan od autora izveštaja i upozorava da ako se nešto hitno ne preduzme onda zbog ekonomske krize preti opasnost daljeg rasta siromaštva i propasti celih regiona“, piše „Špigel onlajn“.