Izvor: PcNen

medvedevRuski predsjednik Dmitrij Medvedev formirao je specijalni organ kome je zadatak da sprečava “pokušaje falsifikovanja istorije” na štetu ruskih interesa, saopšti je danas Kremlj.

“Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je potpisao dekret o Komisiji pri predsjedništvu, kako bi spriječio pokušaje falsifikovanja istorije koji nanose štetu ruskim interesima”, navodi se u saopštenju.

Šef ruske države je 8. maja u videoporuci na svom blogu osudio pokušaje “falsifikovanja istorije” koji su u porastu, posebno o ulozi Rusije u savezničkoj pobjedi protiv nacističke Njemačke u Drugome svjetskom ratu.

“Sve češće se susrećemo s onim što se danas zove istorijskim falsifikatima”, napisao je on i dodao: “Nećemo nikome dopustiti da posumnja u podvig našeg naroda”, prenosi agencija Fena.

Ruske vlasti pripremaju nacrt zakona koji predviđa krivično gonjenje u slučaju revizije istorije o Drugome svjetskom ratu koji se u Rusiji naziva “Velikim patriotskim ratom”.

Moskva redovno osuđuje stav baltičkih država koje smatraju da ih je sovjetska vojska okupirala, a ne oslobodila. Rusi smatraju da su neki ukrajinski antikomunistički nacionalni heroji nacistički saradnici.

Advertisements