Izvor: Seebiz

aluRuska En plus grupa, vlasnik Centralno evropske aluminijske kompanije (CEAC), spremna je da pomogne opstanak podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) i Rudnika boksita pod uslovom smanjenja broja radnika i cijene električne energije.

– Umjesto oko skoro četiri hiljade zaposlenih u KAP-u, prerađivačkim kapacitetima i Rudnicima boksita, profitabilna proizvodnja zahtijeva samo 1,5 hiljada radnika, kazao je Vijestima direktor za odnose sa javnošću En plus grupe, Pjotr Lidov. On smatra da je, u skladu sa koštanjem aluminijuma na berzi, u KAP-u primjenljiva cijena struje u iznosu od 20 do 22 EUR po megavat satu.

– Vjerujemo da je stvarni benefit za Kombinat, njegove zaposlene i ekonomiju Crne Gore primjena novog modela koji će omogućiti profitabilno poslovanje te fabrike u budućnosti, naveo je Lidov.

KAP, dodao je on, ne može poslovati bez gubitaka ukoliko dugoročno ne budu riješeni problemi sa brojem radnika i cijenom energije. Prema riječima Lidova, izvjesne analize pokazuju da bi bilo moguće proizvoditi aluminijum u KAP-u ukoliko se proizvodni troškovi budu držali ispod 1,6 hiljada USD po toni.

Advertisements