Izvor: Seebiz

cunamiNjemačku je pogodio najveći gospodarski kolaps koji se ikada dogodio u nekoj velikoj industrijskoj sili, dok nekolicina država središnje Europe i na rubovima eurozone doživljava ekonomski i financijski krah sličan onom koji je devedesetih godina pogodio Argentinu, Indoneziju i Rusiju, a prošle godine i Island, piše danas britanski Times.

To pokazuju ekonomski statistički podaci koje je prije nekoliko dana iznijela Europska komisija, ističe Timesov ekonomski komentator, uz ocjenu da su to vjerojatno najkatastrofalniji pokazatelji koje je još od 1945. godine objavila neka zvanična institucija u kapitalističkim zemljama. Istodobno, istočnoeuropske zemlje po svaku cijenu pokušavaju održati vrijednost svojih valuta kako bi izbegle val stečajeva kompanija koje otplaćuju kredite u eurima ili švicarskim francima.

No, akcije koje poduzimaju da zaštite svoju valutu, kao što je na primjer smanjenje plaća zaposlenih u državnim službama, samo produbljuju recesiju, prenosi BBC pisanje Timesa. Države poput Latrvije, Estonije i Mađarske posuđuju između 10 i 20 posto svog BDP-a godišnje, većinom u eurima i francima. Posljedica toga bit će tsunami stečajeva ako njihove valute spuste vrijednosti.

Treća komponenta opasnosti svakako je euro. Zajednička je valuta u prošlom razdoblju pomogla oporavku javnih financija Španjolske, Grčke, Portugala, Irske i Danske i rast hipotekatnih zajmova znatno veći nego onaj u Velikoj Britaniji ili SAD-u. Najveći je razlog ozbiljnosti problema činjenica što zemlje eurozone ne mogu pribjeći posljednjoj mjeri koju može poduzeti svaka nacionalna vlada – ako dođe do najgoreg tiskati dodatne količine novca. Najveći problem u cijeloj priči je slabljenje njemačke ekonomije. Komentator Timesa tvrdi da će Njemačka morati napustiti svoju vjekovnu konzervativnu fiskalnu filozofiju i jamčiti za dugove svih partnera u eurozoni.

Advertisements