Izvor: Mina

u-zidCrna Gora bi, uspostavljanjem opozicione kontrole nad stalnim skupštinskim odborima za budžet i finansije i odbranu i bezbjednost, dobila znatno kvalitetniji i transparentniji rad ta dva najznačajnija radna tijela parlamenta, ocijenio je danas Pokret za promjene (PZP).

U toj partiji smatraju da bi, na taj način, crnogorska opozicija pronašla svoju ulogu i dala puni doprinos bržem napredovanju Crne Gore ka ostvarenju njenih strateških interesa.

PZP predložio je da zajednički opozicioni zahtjev prema skupštinskoj većini bude rukovođenje sa dva stalna odbora koji imaju naglašenu i jako važnu kontrolnu funkciju – Odbor za budžet i finansije i Odbor za odbranu i bezbjednost.

Posjeta Filipa Vujanovića Beogradu može doprinijeti otopljavanju odnosa između rukovodstava dvije države, ali neće donijeti novi kvalitet u odnosima između građana Crne Gore, koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i nacionalnih Crnogoraca, ocijenio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Momčilo Vuksanović.

On je kazao da je posjeta delegacije SNS jasno je pokazala da je najviše državno rukovodstvo ne prepoznaje Srbe i Crnogorce kao jedan narod.

„Vujanović u izjavi, nakon sastanka, jasno je potvrdio odgovor eks ministra kulture na poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore da su Srbi i Crnogorci dva posebna naroda „oni jesu najbliskiji narodi i Srbi u Crnoj Gori ne trebaju da se osjećaju kao tuđinci, a isto tako ni Crnogorci u Srbiji“, kazao je Vuksanović.

„Da je to baš tako i da ne postoji državna strategija agresivne asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce zar bi se Crna Gora izdvajala iz zajedničke države“, upitao je on.

Crnogorskoj opoziciji, u skladu sa procentom osvojenih mandata na parlamentarnim izborima, pripadaju najmanje četiri predsjednička mjesta u skupštinskim odborima, rekao je lider Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić.

On je kazao da opozicija ni u jednom odboru neće imati većinu jer to nije saglasno sa Poslovnikom, ali da se, prema istom principu, mora obezbijediti i proporcionalna zastupljenost.

“Što se tiče pitanja koliko će odbora imati opozicija, računica je jasna – 40 odsto osvojenih mandata, najmanje četiri odbora i direktno odbore za ljudska i manjinska prava, za ekonomiju, finansije i budžet, za bezbjednost i odbranu i politički sistem i pravosuđe”, precizirao je Milić.