Izvor: Oslobođenje

npazarReis – ul – ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je da je Makić ranjen u lijevu nogu hicem iz pištolja i da je u prijepoljskoj bolnici, gdje ga očekuje hiruški zahvat.

“Ovaj čin nije samo obično ranjavanje. Ovo je pucanj na instituciju Islamske zajednice. Mustafa Makić nije običan službenik, on je predsjednik najvećeg tijela Islamske zajednice Sandžaka kao organizacione jedinice Islamske zajednice Srbije”, rekao je Zilkić. On je optužio reis-ul-ulemu BiH Mustafu Cerića i glavnog muftiju u Srbiji Muamera Zukorlića da su nalogodavci napada na predsjednika Sabora IZ Sandžaka Mustafu Makića.

“To je direktan atak na IZ, uoči posete Mustafe Cerića Sandžaku. Ko je izvršilac još ne znamo, ali znamo ko je nalogodavac. To je muftija Zukorlić. Odgovornost Mustafe Cerića je ista kao i izvršioca i nalogodavca”, rekao je Zilkić.

On je upozorio da bi državni organi trebalo “maksimalno ozbiljno” da shvate situaciju.

“Više nemam kontrolu nad vjernicima, tako da može doći do međubošnjačkog sukoba koji može da preraste u nešto poput građanskog rata”, rekao je Zilkić.

Islamska zajednica u Srbiji je dio Rijaseta u BiH. Rivalska Islamska zajednica Srbije nije dio tog Rijaseta, već je izabrala svog reisa Adema Zilkića.

U pokušajima da uspostave kontrolu nad što više objekata i institucija, pripadnici iz dvije islamske zajednice su se do sada više puta fizički sukobljavali, a u tim incidentima nekoliko osoba je ranjeno vatrenim oružjem.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić najavio je juče da će vrhovni poglavar te zajednice, reis Mustafa Cerić, od ponedeljka biti u trodnevnoj poseti sandžačkim opštinama.

Advertisements