Izvor: Seebiz

blooIstraživanje Bloomberga pokazalo je da su istočnoeuropske ekonomije u prvom kvartalu doživjele pravu katastrofu. Sutra će pet istočnoeuropskih država objaviti da su njihove ekonomije u recesiji, a najveći pad bilježi Mađarska – 7 posto.

– Najozbiljnija je situacija u Mađarskoj, ali najvažnija je poruka da većina ekonomija u regiji ulazi u recesiju, kaže Bartosz Pawlowski, straeg u BNP Paribas u Londonu.

Češko gospodarstvo spustit će se 1,8 posto dok su slovačka i bugarska ekonomija pale oko 2 posto. Rumunjska ekonomija stagnirala je u prvom kvartalu ili je imala manji pad, procjenjuje tamošnja središnja banka. Usporedbe radi, prošle je godine porasla 7,1 posto, najviše u Europskoj uniji. Za Hrvatsku nema prognoza, ali hrvatsko gospodarstvo neće u ovom kvartalu biti u recesiji, iako je pad ne izbježan. Recesijom se, naime, smatraju dva uzastopna kvartala u kojima je BDP pao. Slijedom toga, o hrvatskoj ćemo recesiji s pravom moći pisati negdje sredinom kolovoza.

Podsjetimo, Fitch je danas ustvrdio da postoji vjerojatnost da Hrvatska, kao i Bugarska i Litva, zatraži programe vođene Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi lakše popunila potencijalne praznine u financiranju.

Povećana snaga MMF-a, uz pomoć drugih financijskih institucija i Europske unije, zapadnim matičnim banakama daje podršku u sustavu, inozemnom financiranju i rejtingu u regiji, kažu u Fitchu.

– Međunarodni monetarni fond morao bi pomoći ublažavanju financijske krize u regiji, rekao je u priopćenju analitičar Fitcha Edward Parker.

Advertisements