Izvor: Dan, youtube.com/liberalnisavezcg

drecoEkonomski analitičar Predrag Drecun uskoro će biti imenovan u odbor direktora Prve banke, saznaje “Dan”. On će, nakon obavezne procedure dobijanja saglasnosti od Centralne banke, na toj funkciji naslijediti direktora Fonda PIO Radoja Žugića, koji je podnio ostavku.

– Skupština akcionara me je izabrala u upravni odbor Prve banke, ali ta odluka dobija snagu kad CBCG formalno da saglasnost, tako da u ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima. To ne zavisi ni od banke, ni od mene. Prihvatio sam poziv zato što smatram da Prva banka ima budućnost – izjavio je sinoć Drecun “Danu”.

Predsjednik odbora direktora nikšićke banke je Slovenac Kažimir Pregl, a članovi uprave su njegova zamjenica Vojka Ćalasan, Britanac Endrju Obolenski i Boris Bušković. U sklopu kadrovske reorganizacije, generalni direktor te finansijske institucije Velimir Bogdanović je krajem prošle godine prekomandovan na funkciju savjetnika. Njegov nasljednik nije imenovan jer, kako je ranije saopštila Prva banka, ta funkcija više ne postoji u bankarstvu.

Prema informacijama “Dana”, ranija direktorica Prve banke Jelica Petričević je takođe podnijela ostavku i sporazumno raskinula radni odnos sa bankom.

Prema nezvaničnim informacijama, Drecun bi trebalo da rukovodi bančinim sektorom za prodaju nekretnina. Prva banka je, na ime neplaćenih kredita, preuzela niz vrijednih nekretnina, koje je sada teško prodati, zbog krize i smanjenih investicija. Zbog toga su, odlučili da, umjesto oglašavanja u medijima, ozbiljnije organizuju sektor za nekretnine.

Drecun, ekonomista i revizor, bio je dugogodišnji poslanik u parlamentu ispred Narodne stranke. U vrijeme kad su vlast zajedno vršili DPS, SDP i Narodna stranka, Drecun je bio i prvi i jedini crnogorski ministar za privatizaciju. Ta je funkcija, međutim, ugašena krajem 1998. godine, kad je osnovan Savjet za privatizaciju, kojim je prvi rukovodio tadašnji premijer Filip Vujanović. Drecun je u Vujanovićevoj Vladi bio ministar rada i socijalnog staranja. Iz politike je izašao prije pet godina i otada djeluje kao ekonomski analitičar. Grčka kompanija Balkan enerdži, koja je u konzorcijumu sa grčkom nacionalnom elektroprivredom otkupila tendersku dokumetaciju za dokapitalicaziju EPCG, angažovala ga je kao direktora Rudnika mrkog uglja Berane. Prethodno je kraće vrijeme bio na čelu sada ugašenog lista Republika.

Podsjećanje na Drecunov opozicioni staž iz kampanje Narodne sloge. Žabljak 1996. godine.

Advertisements