Izvor: Novosti

jovankabrozIstorijska nepravda! Ovako je najčešće kvalifikovan višedecenijski odnos, bolje reći nemar, vlasti prema Jovanki Broz. Da li će ovoga puta konačno biti i ispravljena? Posle posete u utorak Titovoj udovici Ivice Dačića, potpredsednika vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova, svi su izgledi da – hoće.

Od maja 1980. kada su je ondašnje vlasti SFRJ izbacile iz njenog i Titovog zajedničkog doma i, potpuno izolovale u oronuloj vili, u Bulevaru mira, nadomak Belog dvora, Jovanka je lišena svih prava. “Osim prava na život, i njega umalo da uzmu”, kazala je jednom u intervju “Novostima”.

Suspendovali su joj tada i slobodu kretanja, nadzirali je, prisluškivali telefonske razgovore i pratili malobrojne, koji su se usudili da joj dođu u posetu. Te noći, kada su je izbacili, oduzeli su joj sve: lična dokumenta, odeću, pisma, arhivu, skupocene poklone koje je sama kupovala, ili dobijala od svetskih državnika i naroda. Pa, i one koje je dobila na venčanju od kumova Ivana Gošnjaka i Aleksandra Rankovića. Koju godinu posle, i Jovankinog potresnog obraćanja Predsedništvu SFRJ, vratili su joj tek nešto od nakita. Doduše, samo onaj koji je bio od stakla i školjki.

Za Jovanku Broz, međutim, bilo je potresnije što su je lišili – ljudskih prava. Bez ličnih dokumenata nije mogla nikud da makne. Bez zdravstvene knjižice da se leči. Bez novca, pogotovo.

Advokat Toma Fila, koji je pred sudom zastupao Jovanku, a koji je sa Dačićem posetio Titovu udovicu posvedočio nam je da Jovanka još nema nova lična dokumenta, ali ni penziju.

– Ministar Dačić je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj ingerenciji da se Jovanki vrate prava – kaže Fila – ali i na drugima je da pomognu da se ova sramota koja traje godinama, konačno spere. Možete li da zamislite da bi se iko u svetu ovako odnosio prema supruzi čoveka koga je poštovala čitava planeta?

Dugotrajna izolacija, prekinuta je u zimu pre tri godine. A, ko zna koliko bi još trajala da je, posle dramatičnog poziva, nije posetio Rasim Ljajić, tada ministar za ljudska i manjinska prava. Bio je, posle posete zapanjen u kakvim uslovima živi Titova udovica. Bez grejanja, u kući kojoj prokišnjava krov, bez bilo kakve pomoći. Svoje utiske preneo je vladi i vlada je brzo reagovala. Odobren je novac za popravku krova, instalacija na toplovodu. Nekoliko meseci potom, srpska vlada, na predlog savezne donela je odluku da se Jovanki isplati i apanaža u visini plate najvišeg državnog službenika (predsednika Skupštine, na primer). To je u javnosti protumačeno kao da je Jovanka, zapravo, počela da uživa punu penziju. A, penzija ju je inače, sve dosadašnje godine po zakonu i pripadala.

– Ne, to nije klasična penzija, jasan je Toma Fila. – To je neka vrsta nadoknade, apanaža. Njoj, zapravo, nikada i nije uručeno rešenje o penziji. Navadno, Tito nije plaćao doprinose, niti je imao zasnovan radni staž. A žalosno je i u kakvim uslovima danas živi. Krov još prokišnjava. Unutra je prava ruina.

Da je Jovanki Broz barem vraćen deo imovine koja joj je oduzeta kada su je isterali iz Užičke 15, njen bi život sasvim sigurno bio drugačiji. Decenijama, međutim, bezuspešno traje njena i borba advokata File da joj se, sudskim putem oteto vrati.

– Čini mi se da ona više i nema snage da se bori za svoja prava. Dosta joj je svega. A, zar je moguće da sve ove godine nisu bile dovoljne da se nepravda ispravi, da neka komisija ispita gde su sve te stvari koje joj pripadaju – pita se i Ivo Eterović, dugogodišnji prijatelj Brozovih i njihov lični fotograf.

Umesto odgovora, ne tako davno, advokatu je stiglo obaveštenje iz nadležnog suda da je i predmet – izgubljen.

– I još važnije od toga – kaže Fila – izgubili su i spisak na kome su popisane vredne stvari koje Jovanka potražuje i koje joj pripadaju. Jednostavno, spisak nestao. Tako su je obavestili iz Četvrtog opštinskog suda u Beogradu.

Pitamo Tomu Filu, kako je to moguće?

– E, kad bih znao kako? Eto, moguće je.

Deo stvari koje su Jovanki Broz oduzete nalazi se sada u trezoru Memorijalnog centra. Reč je o dragocenostima koje je Titova udovuca dobuijala kao supruga predsednika države. One su danas deo državne imovine, ali i predmet ostavinske rasprave, koja nije završena

Advertisements