Izvor: Vijesti

kuljacaGradonačelnik Budve Rajko Kuljača ponudio je juče usmenu ostavku svojim saradnicima i partijskim kolegama, zatečen oštrim optužbama ministra finansija Igora Lukšića, da je loša finansijska situacija u kojoj se našla Budva posljedica „greške u koracima koje je neko povukao“.

U lokalnom rukovodstvu juče je bila prava pometnja. Kuljača je, kako saznaju “Vijesti”, pozvao saradnike, nakon što je detaljno pročitao cijelu izjavu Lukšića, pa je, revoltiran njegovim ocjenama riješio da podnese ostvaku. Na sastanku koji je oko podneva počeo u njegovom kabinetu sa najbližim saradnicima i partijskim kolegama „pretresao“ je svoj četvorogodišnji staž u fotelji prvoga čovjeka.

„Budva je bila prva kada je trebalo bilo kome pomoći, kada se stvarala država, pobjeđivalo na izborima, a sada je na udaru svih. Realizovali smo najveći investicioni ciklus, gradimo škole, vrtiće, bulevare, ulice…“, neke su od konstatacija koje su iznijete na sastanku.

Budvanski DPS su naročito pogodile Lukšićeve riječi: “Ono što dobijam o Budvi su zabrinjavajuće informacije i prosto mi je pomalo nevjerovatno da jedna od najbogatijih opština, ne samo u Crnoj Gori već u širem regionu, ima takvu vrstu finansijskih problema da praktično ima tretman neke od najsiromašnijih opština“.

Uz obraloženje da je Lukšićeve ocjene doživio kao mišljenje vrha svoje partije, Kuljača, kome je ostalo još godinu dana do isteka petogodišnjeg mandata, odlučio je da fotelju ustupi nekom o svojih partijskih kolega. To je izazvalo negodovanje njegovih bliskih saradnika koji su ga uslovili najavom da će se i oni povući sa svojih funkcija.

Nakon gotovo tročasovnog sastanka, koji je bio na momente krajnje žučan, Kuljača je prihvatio sugestije svojih najbližih saradnika, te šefa budvanskog DPS-a Bora Lazovića da ostane.

U telefonskom razgovoru za „Vijesti“ Kuljača je kazao da nema komentar na izjavu Lukšića, te da ne želi ni da komentariše navode da je ponudio ostavku.

Njegov partijski šef Boro Lazović bio je krajnje iznenađen izjavama ministra Lukšića.

“Ne mogu da vjerujem da bi se potpredsjednik Vlade mogao služiti takvim neistinama. Tražio sam od TV Budva da mi dostave snimak cijelog intervjua sa gospodinom Lukšićem, i tek nakon toga moći ću da dam bilo kakvu izjavu. Za sada sam jednostavno iznenađen da bi se ministar mogao služiti takvim neistinama koje su izrečene”, kazao je Lazović „Vijestima“.

Upitan da li će gradonačelnik da podnese ostavku, Lazović je kazao da je „Kuljaču birao narod i da samo građanima polaže račune“.

“Kuljaču su glasali u mnogo većem broju nego za koaliciju DPS–SDP, koja ga je kandidovala. Sve ove godine uspijevao je da zadrži veliko povjerenje građana i to je potvrđeno i nedavnim lokalnim izborima, kada je bio nosilac liste. Kuljača nije najavio ostavku preda mnom, ali vjerovatno bi nekom bilo milo da on podnese ostavku. On ostavku može samo da da građanima i nikome više”, istakao je Lazović.

Strasti u Budvi nijesu se stišavale juče tokom cijelog dana, jer su trajale stalne unutarpartijske konsultacije.

“Vijesti” saznaju da je iz Vladinog biroa od TV Budva zatražen snimak intervjua, kako bi u cjelosti bio objavljen na sajtu Vlade. Do sinoć nije bio postavljen.

Za sada Kuljačin kabinet ostaje u „ starom“sastavu, mada je nakon lokalnih izbora bilo spekulacija da će upravo zbog nezavidne finansijske situacije doći do izvjesnih kadrovskih promjena kako bi se osnažio tim za prevazilaženje krize.

Lukšićeve ocjene o situaciji u Budvi dolaze u momentu kada mandatar i šef DPS-a Milo Đukanović priprema izbor nove Vlade. Kako su “Vijesti” ranije objavile, Đukanović nije sklon da mjesto vicepremijera dodijeli svom partijskom potpredsjedniku i vođi budvanske DPS Svetozaru Maroviću, već mu je mnogo bliže da za svog prvog saradnika, kao potpredsjednika Vlade, opet imenuje Lukšića i tako ga pripremi da u perspektivi preuzme premijersku poziciju.

Advertisements