Izvor: Vijesti

cikicAutor knjige “Gdje sunce ne grije” Ibrahim Čikić potvrdio je juče da se nije pojavio na pripremnom ročištu u bjelopoljskom Osnovnom sudu, jer nije dobio poziv.

“Optužnicu nijesam u stanju komentarisati, jer je nijesam ni dobio. Na prvo ročište nijesam došao samo zbog toga što nijesam dobio sudski poziv za raspravu. Iako sam slabog zdravstvenog i materijalnog stanja, spreman sam da se pojavim na bilo kojem slobodnom sudu sam i bez advokata”, naveo je Čikić u pisanoj izjavi za “Vijesti”.

Protiv Čikića je 11 Bjelopoljaca, bivših službenika tamnošnjeg zatvora, podnijelo privatnu tužbu za klevetu, navodeći da ih je u knjizi oklevetao. Prekjučerašnje pripremno ročište je odloženo za 15. jun jer se optuženi nije pojavio.

Čikić je u izjavi “Vijestima” naveo da je za tužbu, kako tvrdi, saznao iz novina.

“Jedini moj grijeh je što sam se usudio da se sjećam torture koju su nada mnom izvršili pripadnici crnogorske policije i zatvorski čuvari u Bijelom Polju. Sama činjenica da me tuži 11 bivših radnika bjelopoljskog zatvora dovoljno govori da je to produžetak zločina iz 1994. godine, a što se jasno vidi i iz činjenice da su to upravnik, stražari i drugi pripadnici represivnog državnog aparata iz te godine”, naveo je on.

Čikić je ponovio da je sve što je napisao u knjizi “sama istina”.

“Obraz se čuvao devedesetih, a ne sada, i ne može se učinjeno promijeniti nikakvim sudskim odlukama”, dodao je on.

Čikić je ocijenio da je “crnogorski interes Evropa”, te da “ovakvih sudskih procesa ne bi bilo da su u Crnoj Gori evropski zakoni o kleveti”.

“Ovako, Crna Gora još uvijek živi devedesete godine, na što ukazuje i ova farsa od suđenja. I samo još jedna apsurdna činjenica – kao tužitelji pojavljuju se i gospoda Milko Kljajević, Duško Obradović i Vuković, komandiri o kojima u knjizi pišem kao o poštenim i profesionalnim osobama koji su i pored ogromnog pritiska od strane policije, sudskih i drugih organa sačuvali obraz i čast, što dovoljno govori da se u ovoj tužbi manipuliše ljudima i da oni nijesu ni pročitali knjigu”, zaključio je Čikić.

Advertisements