Izvor: Danas

vlastGlavni kandidat za crnogorskog ambasadora na Kosovu je Radovan Miljanić, donedavni generalni direktor Radio-televizije Crne Gore, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora u Podgorici. Miljanić (55), diplomirani pravnik, novinar je s dugogodišnjim iskustvom. Pored posla na televiziji, bio je i glavni i odgovorni urednik Radija Crne Gore, kao i saradnik drugih crnogorskih i regionalnih medija.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić najavio je juče da bi diplomatski odnosi Prištine i Podgorice na nivou ambasada mogli biti uspostavljeni u narednih nekoliko meseci.

– Postoji mnogo razloga da to bude i prije ljeta. Mi očekujemo veliki broj turista s Kosova, kojima je potreban diplomatski i konzularni servis – objasnio je Krivokapić, gostujući na podgoričkoj TV Atlas.

Da će ove najave dovesti do novog zahlađenja u odnosima između Srbije i Crne Gore smatra ambasador Predrag Simić, šef Katedre za Međunarodno pravo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Simić je izjavio za Danas da očekuje da će uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine biti centrala tema predstojećeg beogradskog susreta predsednika Srbije i Crne Gore Borisa Tadića i Filipa Vujanovića.

U Predsedništvu Crne Gore tvrde za Danas da planovi o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa s Prištinom neće ni na koji način omesti najavljeni razgovor na državnom vrhu. Našem listu juče je u Vujanovićevom kabinetu potvrđeno da on 18. maja dolazi u Beograd, gde će se zajedno s Tadićem obratiti novinarima.

U Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore juče nisu želeli da pojasne izjavu Ranka Krivokapića, niti da odgovore na pitanje Danasa da li će i kako uspostavljanje punih diplomatskih odnosa s Prištinom utucati na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ni u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije juče nisu želeli da komentarišu najave iz Podgorice uoči Vujanovićeve posete Beogradu, čiji je jedan od rezultata trebalo da bude i imenovanje novog crnogorskog ambasadora u Beogradu.

– Uspostavljanje punih diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine dovešće do daljeg zahlađenja odnosa sa Beogradom. Teško je prognozirati da li će to uticati na imenovanje novog crnogorskog ambasadora, nakon što j Anka Vojvodić proglašena nepoželjnom osobom u Srbiji. Treba sačekati rezultate drugih najavljenih susreta – predstojeće posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Sarajevu, Beogradu i Podgorici, kao i razgovor Borisa Tadića sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem u Parizu. Sve su to značajni događaji koji mogu imati uticaj na odnose u regionu – kaže Predrag Simić.